Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsnomaden moeten verhuizen naar Westhavenweg

18 april 2017, 22.32 uur

De stadsnomaden verkassen de komende weken van het terrein aan de Noordzeeweg naar een nieuw tijdelijk terrein langs de Westhavenweg in het Westelijk Havengebied.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De groep had eerder al een brief gekregen waarin hen werd medegedeeld dat ze niet meer gewenst zijn op hun huidige locatie.

De verhuizing kon volgens Het Parool niet eerder in gang worden gezet omdat GroenLinks bezwaar had ingediend tegen de nieuwe locatie, die een derde kleiner is dan de huidige. Volgens de stadsnomaden past dat sowieso niet en een nog kleiner terrein zou brandgevaarlijk zijn.

Lees ook: Stadsnomaden over verhuizing: 'Kleiner? Dat kan natuurlijk niet'

Tóch geschikt
Uit een herbeoordeling van brandweer en politie blijkt dat het terrein tóch geschikt is. De bewoners hebben gemiddeld twintig vierkante meter standplaats per persoon. Bovendien zou het terrein goed begaanbaar zijn voor hulpdiensten in geval van nood.

Van der Laan wil dat de verhuizing zo spoedig mogelijk van start gaat. De nomaden worden de komende weken door de gemeente begeleid naar hun nieuwe locatie. GroenLinks heeft medegedeeld de verhuizing toch te willen tegenhouden.

De groep van enkele tientallen personen mag van de gemeente sinds 2015 per locatie een jaar lang blijven. Hiervoor stonden ze bij het AMC in Zuidoost, daarvoor in Noord. Voor die afspraken was 't landje in Westpoort hun vaste locatie, maar die plek werd in 2014 ontruimd door de politie.