Start van hoofdcontent

Stad

nl

Beelden WO II opgedoken: vliegtuigje landt op Stadionkade

20 april 2017, 20.27 uur · Aangepast 21 april 2017, 13.06 uur

Er zijn bijzondere beelden opgedoken uit Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een vliegtuig van de geallieerden dat rond 5 mei geland is in Amsterdam. De stad wordt dan nog bestuurd door de Duitsers.

De beelden zijn boven water gekomen na een oproep van het 4 en 5 mei Comité aan Amsterdammers die nog foto's of filmpjes hebben uit de oorlog. 

Geallieerd toestel op Stadionkade
Het is mei 1945 als de Taylorcraft Auster 3 van de geallieerden landt op de Stadionkade. Het filmpje is ingezonden door Els Kronenburg-Willems. Haar vader die op de Stadionkade woonde, maakte de beelden. De datum is niet bekend. Maar het is tussen 5 en 8 mei 1945, toen de Duitsers nog in Amsterdam zaten. Er kwamen vanuit bevrijd gebied vliegtuigen naar de stad om bijvoorbeeld verzetsmensen op te halen.

Schiphol gebombardeerd
'Er zijn er verschillende geweest, ik denk een stuk of tien. Die hebben in de dagen na 5 mei heel veel landingen op de Stadionkade gedaan. Schiphol was gebombardeerd, dus daar kon er niet worden geland. Vandaar dat ze heel dicht in de buurt van de stad landden', legt Arno van der Holst uit van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.

Van dichtbij
Hubert Neuhuijs die in de buurt woonde, zag ook een van de vliegtuigen. Hij is dan negen jaar. 'Ik had een heleboel gehoord, want die bombardementsvluchten die over Nederland vlogen. Die gingen 's avonds heen en 's nachts terug. Dus ik had ze zien vliegen, neer zien storten. Maar dit was er één van heel dichtbij. En dat vond ik wel interessant, ja. Als kind zijnde.'

'Voorbode voor naderende vrijheid'
De beelden die zijn ingezonden zijn uniek. Maar wat ook bijzonder is, is dat het vliegtuigje dat als eerste landde op 5 mei is teruggevonden door Arno. 'Het vliegtuigje stond in een schuur, daar was ik me al van bewust, dat wist ik al. Alleen ik kende het verhaal er niet van. Dus toen ik recent bij die eigenaar was vertelde hij dat dit het eerste vliegtuigje was dat op 5 mei in Amsterdam landde. Mensen in Amsterdam hoorden dat vliegtuigje, werden daar wakker van en dat toch zagen als teken van hoop. Het was dé voorbode van de naderende vrijheid.'

Het vliegtuigje wordt opgeknapt en op het Hembrugterrein in Zaandam zal er de laatste hand aan worden gelegd. Op 5 mei zal hij worden tentoongesteld op het Museumplein.

Heeft u ook bijzondere beelden van de Tweede Wereldoorlog, of bent u ooggetuige meld u dan bij het 4 en 5 mei Comité