Start van hoofdcontent

Stad

nl

Restaurant verwerkt verwoestende plant tot smakelijk gerecht

21 april 2017, 16.25 uur · Aangepast 21 april 2017, 18.46 uur

Had u al eens van de Japanse duizendknoop gehoord? Dat is een exotisch plantje dat ook hier in de stad grote schade aanricht. Bestrijdingsmiddelen doen 'm niks en uit de grond trekken helpt al helemaal niet. Maar er is hoop. En wel uit onverwachte hoek.

Chefkok Giel Kaagman van restaurant Kaagman & Kortekaas wil Amsterdammers de plant laten opeten om zo te helpen bij de bestrijding. Want geloof het of niet. Het is hard nodig dat er iets gebeurt. 'De duizendknoop groeit door asfalt en tussen stenen en beton door', zegt stadsecoloog Maurice Backerra.

De duizendknoop is zelfs zo agressief, dat een monumentaal pand in het centrum moet worden uitgegraven tot het grondwater. De plant zorgt er voor een enorme ravage.

Rabarber

Kaagman zegt dat de plant niet alleen schadelijk is, maar ook nog eens lekker smaakt. 'Het is een rabarberachtige plant, met een iets groenere smaak dan de normale rabarder. En daar hebben we een heel mooi dessert van gemaakt. En dus ook compote, zodat elke Amsterdammer de plant kan plukken en er jam van kan maken'.

Volgens Kaagman is de jam lekker bij een stukje kaas of een dessert, maar kan die ook bewaard worden in een weckpot. Op de site van de gemeente staat een kaartje met waar de duizendknoop zoal gevonden kan worden. En in de video's hieronder legt Kaagman stapsgewijs uit hoe hij zijn creatieves maakt.

Video #142479
Video #142474