Start van hoofdcontent

Stad

nl

Branchevereniging start petitie: 'red de klassieke boten van Amsterdam'

26 april 2017, 12.44 uur · Aangepast 3 mei 2017, 11.12 uur · Foto: VRA

De Verenigde Rederijen Amsterdam is een petitie is gestart tegen het beleid van de gemeente en Waternet om de vergunningen voor klassieke boten van Amsterdam te beperken. Daardoor verdwijnt een groot aandeel van de historische boten.

De petitie is gistermiddag door de branchevereniging aangemaakt. 'We hoopten op duizend ondertekeningen, maar het gaat echt heel hard. We zijn ontzettend blij met deze steun', zegt voorzitter Frans Heijn.

Volgens Heijn bezitten aangesloten rederijen vijftien boten waarbij echt sprake is van historische meerwaarde. Van die vijftien mag slechts één boot blijven varen. 

Lees ook: Herverdeling vergunningen 'slagveld onder kleine rederijen'

'Waternet heeft de criteria vertaald zodat het rondvaartboten moeten zijn', zegt Heijn. 'Maar dat is nou juist het punt, dat hoeft niet.' Volgens hem bieden de door waternet gehanteerde criteria geen uitkomst en verdwijnen juist de gezichtsbepalende boten. 

Lees ook: Rederij Kooij verliest kort geding over nieuwe regels

Volgens de branchevereniging raakt dit beleid vooral kleine rederijen met klassieke en historische boten die niet gericht zijn op het massatoerisme. 

@AdmiraalHeijn @Waternet @Veer_Al De toekomst van de Amsterdamse rederijen werd maandag bepaald door deze grabbelton. Schandalig. pic.twitter.com/gTJ5imQHfd

— Bastiaan Peters (@bastiaanpeters) April 26, 2017