Stad

Festival of vrijmarkt? Dit is er vandaag allemaal te doen in Amsterdam

27 april 2017, 01.00 uur · Aangepast 27 april 2017, 11.42 uur

Peter de Neef
Peter de Neef

Festivals, bootjes en vrijmarkten. Wie vandaag de stad in wil heeft genoeg te doen.

Ook dit jaar is er weer een rijk aanbod aan festivals. Wie nog niet weet waar een dansje te wagen, kan één van deze feestlocaties overwegen. Kom niet te laat, want de meeste festivals stoppen vroeger dan we van ze gewend zijn. Kaarten koop je niet aan de deur, maar online. Meestal sluit de verkoop voor aanvang van het festival, dus 10.00 à 11.00 uur.

- Loveland van Oranje in Oost. Telkens delen twee DJ's, die elektronische muziek draaien, het podium. Om het slechte weer letterlijk het hoofd te bieden heeft de festivalorganisatie voor extra tenten gezorgd.

- Oranjebloesem op IJburg. Ook op Oranjebloesem klinkt elektronische muziek uit de speakers. Vier podia langs de waterkant maken morgen het feestje in naam van de koning.

- Kingsland in Zuid. Dichterbij het centrum is in de RAI de Amsterdamse editie van Kingsland. Hier hoor je herkenbare deuntjes van onder meer DJ Tiësto, Martin Garrix, Don Diablo, en The Partysquad. 

- Nassau Festival in Zuid. Bekende spelers uit de Nederlandse dancescene staan op de line-up van het Naussau Festival in het Olympisch Stadion. Denk aan Strafwerk, Reaktor en Elrow. Hier kan tot 21.30 gefeest worden, in tegenstelling tot de andere festivals. Die zijn meestal rond 20.00 afgelopen.

Lees ook: 'Laat waardevolle spullen thuis op Koningsdag'

Spullen verkopen
In principe mag je op elke plek in de stzad een vrijmarkt beginnen, zolang je een ingangen van huizen en winkels blokkeert of de doorstroom hindert. Populaire plekken voor een vrijmarkt zijn het Vondelpark, de Apollolaan en het Artisplein. Maar de Dam, Noordermarkt en het Leidseplein zijn bijvoorbeeld verboden terrein voor mensen die tweedehands spullen willen verkopen.

De gemeente laat weten dat er extra aandacht is voor hergebruik van spullen. Bij een aantal grote vrijmarkten zijn negen kringloopcontainers geplaatst voor niet-verkochte spulletjes. 'Vrijmarktverkopers wordt verzocht hun niet- verkochte waar in te leveren bij deze containers. Op vrijdag 5 mei worden de containers geopend en de spullen verdeeld.'

Lees ook: Koningsdag mogelijk kouder dan kerst, zelfs kans op natte sneeuw

Varen
Wie met een boot de grachten op wil moet zich aan andere regels houden. Zo geldt er eenrichtingsverkeer op een aantal grachten, zoals de Prinsengracht, het Singel en de Oudezijds Voorburgwal. Een deel van de route is alleen toegankelijk voor boten die kleiner zijn dan tien meter.

100% drooggarantie
De meeste musea en attracties zijn gesloten op Koningsdag, maar sommige grotere trekpleisters zijn nog te bezoeken. Onder andere het Anne Frank Huis, Artis, Hortus Botanicus, Rijksmuseum, Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum zijn geopend tijdens Koningsdag. Voordeel is dat het daar sowieso droog is.

Lees ook: Zo (moeilijk) kom je Amsterdam in en uit op Koningsdag

Bereikbaarheid
Wie met het openbaar vervoer of de auto de stad in wil moet rekening houden met veranderingen. Zo kom je met de auto vrijwel het hele centrum niet meer in. Datzelfde geldt voor de tram. Ook zijn station Rai en Station Sceince Park gesloten. De NS rijdt met een zogenoemde 'oranjedienstregeling'. Op drukke trajecten rijden meer treinen.

AT5 doet vanaf 12.00 uur live verslag van Koningsdag 2017. Volg het via de livestream of op televisie.