Start van hoofdcontent

Stad

nl

Airbnb: 'Meldplicht verhuurders bij gemeente voorbarig'

3 mei 2017, 18.54 uur · Aangepast 3 mei 2017, 19.06 uur

Airbnb zegt in een reactie de meldplicht, die wethouder Ivens in Nieuwsuur aankondigde, voorbarig te vinden. De afspraken die nu zijn gemaakt met de gemeente om illegale verhuur te voorkomen, moeten eerst een kans krijgen, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens Airbnb moeten in plaats van nieuwe regels te maken eerst de afspraken die we hebben gemaakt ook maar eens doorgevoerd worden bij andere verhuursites. 

Meldplicht
Voorbarig of niet. Er werd al veel en vaak over gesproken en nu lijkt het er dan ook echt van te komen: een meldplicht voor vakantieverhuur als Airbnb. Wethouder Ivens zei dinsdag bij Nieuwsuur dat die er komt voor Amsterdammers die hun woning via een site aan toeristen willen verhuren. Maar juristen zien nog wel wat beren op de weg. 

Muizengaatje
Toch biedt de wet kennelijk wel een muizengaatje om in de eigen huisvestingsverordening nadere regels te stellen. Vastgoedadvocaat Jeroen Groenewoud: 'Het gaat bijvoorbeeld om het onttrekken van woonruimte. Huizen zijn om in te wonen, niet om als illegaal hotel gebruikt te worden, die regels worden nader ingevuld in de huisvestingsverordening en daar wordt beleid van gemaakt denk ik'. 

Slinkse constructies
Met zo'n meldplicht is het makkelijker om in de gaten te houden welke woningen langer dan 60 dagen worden verhuurd en is het dus ook makkelijker boetes opleggen, al ligt dat juridisch toch weer niet zo eenvoudig. Groenewoud: 'Stel een huurder verhuurt illegaal via Airbnb, dan krijgt eigenaar krijgt boete. Dat zou onterecht zijn omdat de verhuurder het waarschijnlijk niet weet of niet altijd dan.' Daarnaast zijn er allemaal trucjes om de 60-dagenregel te ontwijken, aldus Groenewoud: 'Er zijn allemaal slinkse constructies om de regels te omzeilen en dat gaat na de meldplicht natuurlijk ook gebeuren. Hier gaan zeker nog een paar zaken van komen'.