Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Topsalarissen bij gesubsidieerde instellingen

4 mei 2017, 17.20 uur · Aangepast 4 mei 2017, 18.55 uur

38 instellingen die gesubsidieerd worden door de gemeente Amsterdam hebben bestuurders die meer verdienen dan de wethoudersnorm van 154.000 euro. 'Dit is niet uit te leggen aan de Amsterdammer, én aan de werknemer', zegt de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Johnas van Lammeren, die de gegevens opvroeg bij het stadsbestuur.

Op de lijst staan zorginstellingen zoals Cordaan en Amsta, cultuurinstellingen als het Concertgebouworkest en het Stedelijk Museum, woningbouwverenigingen en onderwijsinstellingen. Zij ontvangen geld van de stad, maar hebben bestuurders in dienst die meer verdienen dan 154.000 euro, het salaris dat een wethouder in Amsterdam ontvangt.

'Niet uit te leggen'
Volgens Van Lammeren zijn dit soort salarissen niet uit te leggen. 'Dit zijn geen privébedrijven, het zijn maatschappelijke instellingen. Als je veel geld wilt verdienen, begin dan een eigen bedrijf.' Hij vindt dat er een salarisnorm in de subsidieverordening moet worden opgenomen. Hij overweegt ook om voor te stellen de instellingen te korten op hun subsidie als ze de beloning niet aanpassen.

Volgens het stadsbestuur is het opnemen van zo'n wethoudersnorm juridisch niet houdbaar. Een eerder initiatief van de SP om zo'n wethoudersnorm in te stellen kreeg geen meerderheid in de raad.

'Lijst veel te lang'
Instellingen geven vaak als reden voor de hoge salarissen dat ze geen goede mensen kunnen krijgen als ze ze niet goed belonen. Van Lammeren: 'Ik snap dat er soms uitzonderingen kunnen zijn, maar daarvoor is deze lijst veel te lang.' Hij denk dat het aantal nog hoger is, omdat instellingen alleen op vrijwillige basis meewerkten, en lang niet iedereen gehoor gaf aan de oproep om gegevens te verstrekken.

De complete lijst met instellingen met beloningen boven de wethoudersnorm vindt u hier (pdf-bestand).