112

NL
V

Elf aanhoudingen rond nationale herdenking op Dam

5 mei 2017, 00.07 uur · Aangepast 5 mei 2017, 01.02 uur · Foto: Inter Visual Studio

De politie heeft tijdens de nationale herdenking op en rond de Dam elf mensen aangehouden. Zo werd er vlak voor de twee minuten stilte op de Dam een persoon aangehouden die de openbare orde verstoorde.

De man was luidruchtig en om te voorkomen dat hij de herdenking zou verstoren werd hij aangehouden in de Papenbroeksteeg, vlakbij de Dam. Hij verzette zich bij zijn aanhouding. Daardoor raakten twee agenten gewond, waarvan er één voor controle naar het ziekenhuis moest. De man zit nog vast en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. 

De andere verdachten werden aangehouden voor kleine vergrijpen. Vier mensen werden aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. Vier anderen werden op afstand van de Dam gehouden omdat in hun auto een busje traangas werd gevonden. Twee verward 'ogende' personen werden ruim voor het stiltemoment opgepakt voor het verstoren van de openbare orde.

De politie concludeert dat de herdenking 'waardig, veilig en ongestoord' is verlopen. Er zijn geen grote incidenten geweest.