Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geldautomaten in Zuid en Zuidoost dicht uit angst voor plofkraken

5 mei 2017, 12.54 uur · Aangepast 5 mei 2017, 23.15 uur

De Rabobank heeft twee geldautomaten in de stad gesloten uit angst voor plofkraken. Het gaat om een pinautomaat aan de Apollolaan in Zuid en een geldmachine aan de Arena Boulevard in Zuidoost.

'We hebben gekeken of de veiligheid in het geding is van bewoners en omwonenden. Bij deze twee locaties was dat specifiek het geval', zo vertelt een woordvoerder van de Rabobank aan AT5. De bank heeft alle 32 automaten in de stad bekeken en concludeert dat deze twee locaties een direct gevaar vormen voor omwonenden. 'Persoonlijk letsel wil natuurlijk niemand.'

Eerder deze week kondigde de bank aan dat bij sommige locaties in Nederland beveiliging wordt ingezet. Volgens de woordvoerder is daar in Amsterdam geen sprake van.

Zware explosieven
Criminelen gebruiken steeds zwaardere explosieven bij het kraken van geldautomaten. Dat bleek vorig jaar zomer wel bij een plofkraak op een geldautomaat van de ABN Amro op het Belgiëplein in West toen de buurt werd opgeschrikt door een enorme knal.

Meer automaten weg
Een woordvoerder van ING laat weten dat de bank vorig jaar en dit jaar (tot nu toe) 4 pinautomaten in Amsterdam heeft weggehaald. Het gaat om twee locaties in Noord: de Nieuwe Maanstraat en het Buikslotermeerplein, een automaat op de Derkinderenstraat en één in de Van Woustraat.

'Naast het verhoogde risico op plofkraken bij deze locaties, speelt ook mee dat hier überhaupt minder transacties waren, aldus de woordvoerder. 'Het is dus een combinatie van factoren.' Zij benadrukt dat er nog voor de zomer vijftien geldautomaten zullen sluiten. De woordvoerder wil niet zeggen of daar ook geldautomaten in Amsterdam bij zitten.

ABN Amro
ABN Amro zegt in een reactie geen geldmachines te hebben hoeven sluiten in Amsterdam. 'Wij hadden al veel geld geïnvesteerd in zichtbare en onzichtbare maatregelen. Ook ABN Amro blijft constant bezig met het verbeteren van de veiligheid, maar wij zien geen aanleiding om geldautomaten nu te sluiten.'