Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bevrijdingsvliegtuigje was voorbode van vrijheid voor Amsterdammers

5 mei 2017, 18.10 uur · Aangepast 6 mei 2017, 19.49 uur

Amsterdam was nog niet bevrijd, de Duitse soldaten liepen nog over straat, maar op 5 mei 1945 landde er een Nederlands vliegtuigje aan de Stadionkade. Het bijzondere toestel is vandaag voor het eerst weer te bewonderen.

Aan de stadionkade lag in 1945 een zandvlakte, vol kuilen. Toch wist het vliegtuigje er op 5 mei veilig te landen. 

'Ik was een beetje bang'
Bart Veenboer en Hubert Neuhuijs waren er als kleine jongens getuige van. 'Het was machtig interessant, maar ik was toch wel een beetje bang', herinnert Veenboer zich. 'Schiphol was gebombardeerd. Dit was eigenlijk het enige vliegveld dat ze bij Amsterdam hadden', zegt Neuhuijs.

Het kleine verzetsvliegtuigje, een Auster 3, werd onlangs gevonden in een oude loods in Noord-Holland door Arno van der Holst, oud-directeur van luchtvaartmuseum Aviodrome. Hij zoekt al ruim 25 jaar naar 'vliegtuigen met een verhaal'.

'Teken van hoop'
Volgens Van der Holst was de landing aan de kade een bijzonder moment voor de Amsterdammers. 'Het was toch een teken van hoop. Het vliegtuigje was echt de voorbode van de vrijheid.'

Over het tweepersoons toestel is nog weinig bekend. Wel dat er twee Nederlandse piloten in zaten. Hun missie was van Londen naar Amsterdam te vliegen om een verzetsman op te halen die belangrijke informatie had over de Canadese troepen. 

Het 'bevrijdingsvliegtuigje' is opgeknapt en vandaag tot 20.00 uur op het Museumplein te bewonderen (zie onderstaande foto). Daarna gaat het weer terug naar z'n eigenaar.

abc5media_image_0