Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Lange rijen voor Franse consulaat: 'Niemand hier stemt Le Pen'

7 mei 2017, 13.09 uur · Aangepast 7 mei 2017, 23.49 uur

Voor het Franse consulaat hebben honderden Fransen zich verzameld om te stemmen voor de presidentsverkiezingen in hun land.

In de laatste ronde van de verkiezingen kan gestemd worden voor de rechts-populistische Marine le Pen of de meer gematigde Emmanuel Macron. 

Nederland huisvest ongeveer 17.500 stemgerechtigde Fransen, van wie 6.500 in Amsterdam wonen. De Franse vertegenwoordiging verwacht dat ongeveer 9.000 Fransen in Amsterdam komen stemmen. 

3 procent voor Le Pen
Tijdens de eerste ronde stemde de helft van de Fransen in Nederland voor de linksliberaal Macron. De anti-Europese boodschap van Le Pen vond minder weerklank in Amsterdam: slechts 3 procent van de stemmen ging naar haar Front National. 'Niemand hier stemt Marine le Pen', zegt een vrouw uit de rij voor het consulaat. 

'Het is Emmanuel Macron en daar sta ik 200 procent achter', zegt een jongen met een grote zwarte zonnebril. 'Ik ga niet stemmen op iemand die voor racisme, apartheid en xenofobie is. Ik denk dat hier in Amsterdam niet voor Le Pen wordt gestemd. Maar ik ben wel bang dat ze in Frankrijk wel een goeie score krijgt.' 

Voorzorgsmaatregelen
In het licht van de terroristische aanslagen hebben de Fransen extra aandacht voor veiligheid. De lange rij mensen is afgeschermd door betonblokken. 

Om 20.00 wordt een voorlopige uitslag verwacht.