Ajax blijft in race kampioenschap na verlies Feyenoord

7 mei 2017, 18.19 uur · Aangepast 7 mei 2017, 22.25 uur

Tegen alle verwachting in houdt Feyenoord de race om de landstitel spannend. In de stadsderby tegen Excelsior liet de club met 3-0 verlies een beschamende vertoning zien - die door menig Amsterdammer met gejuich is ontvangen.

Ajax had daarentegen geen last van knikkende knieën, en heeft op overtuigende wijze het hoofd geboden aan Go Ahead Eagles. In de Johan Cruijff Arena werd het 4-0.

Nu Feyenoord nog maar met 1 punt leidt is daarom nog niet beslist wie volgende week de kampioen van het seizoen wordt. En dat terwijl Feyenoord voor het eerst in 18 jaar kon veiligstellen dat het voetbalfeest op de Coolsingel gehouden werd.

Jeugd
In de Johan Cruijff Arena regende het kansen voor Amsterdam. Een glansrol was weggelegd voor de jeugd, die veel spelminuten kreeg van trainer Peter Bosz.

Justin Kluivert maakte de openingstreffer tegen de ploeg uit Deventer. Vanaf een meter of 20 wist de 18-jarige de bal in de linkerhoek te schieten. Kasper Dolberg wist kort daarna de 2-0 veilig te stellen.

In de tweede helft verving de 19-jarige Frenkie de Jong aanvoerder Davy Klaassen, die rust kon pakken met het zicht op de wedstrijd tegen Lyon. De Jong speelde zich in de kijker door de 3-0 achter zijn naam te schrijven, zijn eerste doelpunt in de eredivisie.

Doelsaldo
Hoewel Ajax niet het meest sierlijke spel liet zien, heeft het wel gescoord. En dat is belangrijk, nu het best eens op doelsaldo aan kan komen. Maar ook daar leidt Feyenoord vooralsnog: 59 doelpunten tegenover 54 voor Ajax.

Kampioensfeest
Rotterdam had zich vandaag al voorbereid op een kampioensfeestje, maar dat ging niet door. De eerste grote kans was voor Excelsior in de zevende minuut. Al snel was duidelijk dat Excelsior het kampioenschap niet cadeau ging geven. Toch stond de stadsderby tussen Excelsior en Feyenoord stond in de eerste 45 minuten nog 0-0.

Na rust was Excelsior direct de sterkere op het veld. Na tien minuten in de tweede helft was het 1-0 na een doelpunt van Nigel Hasselbaink. Hij wist door de defensie van Feyenoord te sluipen en nadat hij oog in oog stond met keeper Brad Jones simpel binnen te schieten. Slechts drie minuten later was het weer raak en stond Excelsior op 2-0, nadat Stanley Elbers wist te scoren.

Alsof dit scorebord nog niet ellendig genoeg was voor Feyenoord, werd het in de 64e minuut ook nog 3-0. Ryan Koolwijk schoot vanuit een vrije trap raak.

Grimmige sfeer
In Rotterdam is ondertussen de feestelijke sfeer compleet omgeslagen. De ME heeft meerdere mensen verwijderd van het Stadhuisplein, waar duizenden Feyenoord-fans de wedstrijd volgden. De spelers van Excelsior moeten zo snel mogelijk naar binnen om veiligheidsredenen.

In verband met de veiligheid moeten onze spelers helaas meteen naar binnen. #excfey