Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Bewoners Museumplein zitten niet te wachten op huldiging Ajax

7 mei 2017, 22.18 uur · Aangepast 8 mei 2017, 00.45 uur

De bewoners rondom het Museumplein zitten niet bepaald te wachten op een eventuele huldiging van Ajax bij winst in de Europa League. Dat zegt voorzitter van de Vereniging Buurtbelang Museumplein tegen AT5.

Voorzitter Jan Schrijver maakt zich zorgen over mogelijke ongeregeldheden: 'Wij zijn Ajax-supporters en vieren dus mogelijk het feestje mee. Maar we zijn bang voor de uitwassen.'

Landskampioen
De zorgen zijn een gevolg van wat er zich op 15 mei 2011 afspeelde op het Museumplein. Ajax werd toen voor de 30e keer landskampioen.100.000 mensen vierden een feestje op het Museumplein. Maar nadat de spelers waren vertrokken, sloeg de sfeer om. Sommige supporters besloten te gaan rellen.

Er werd flink wat schade aangericht bij omliggende panden, alleen al het Stedelijk Museum berekende de schade op vier ton. Naast de schade vielen er gewonden en werden 64 mensen opgepakt. Uit een evaluatie bleek dat er van alles misging. Zo waren er te veel mensen op het plein, waar niet op was gerekend.

Arena
Sinds de ongeregeldheden wordt er gehuldigd bij de Arena. En dat gaat goed. Volgens de burgemeester verdienen de fans weer een kans. Maar dat zien de omwonenden van het Museumplein niet zitten, vertelt Schrijver. 'Het was zes jaar geleden een puinhoop. Alle portieken werden nat gezeken. Dat willen we gewoon niet weer. Er moeten echt meer toiletten komen als er weer hier gehuldigd gaat worden.'

Aankomende donderdag speelt Ajax tegen Olympique Lyon. De finale van de Europa League is op 24 mei in Stockholm. Als Ajax-fans zich blijven gedragen dan is die wedstrijd te zien op grote schermen op het Museumplein en bij winst zal daar ook de volgende dag de huldiging zijn.