Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betoging om politiek Venezuela: 'We praten bijna over een oorlogssituatie'

9 mei 2017, 00.54 uur · Aangepast 9 mei 2017, 01.29 uur

Een groep van ongeveer honderd demonstranten is maandagavond van het Museumplein naar de Dam gelopen om hun afschuw te uiten over de politieke impasse waarin Venezuela verkeert.

'Ik heb heel veel pijn', zegt een demonstrante. 'Er zijn te veel mensen vermoord.' Een andere betoger vergelijkt de situatie van Venezuela met die van Syrië. 'We praten bijna over een oorlogssituatie', zegt hij. 

De Venezolaanse gemeenschap in Amsterdam doet een oproep voor de vrijheid. Een vrouw doet een emotionele oproep: 'ik smeek jullie, doe alsjeblieft iets voor Venezuela!'

Oliecrisis
Het socialistische Zuid-Amerikaanse land lijdt onder een economische crisis die zijn weerga niet kent. Venezuela dankte een groot deel van zijn inkomsten aan olie.

De afgelopen vijf jaar daalde de prijs van een vat olie met vijftig procent. President Nicolás Maduro heeft zich in die tijd steeds autoritairder opgesteld.

Maduro ontdoet zich van kritische oppositie, zet journalisten het land uit en schuwt niet betogingen neer te slaan. 'De afgelopen dertig dagen zijn bijna veertig mensen doodgeschoten', zegt een demonstrant op de Dam. Ook is al maanden een enorm tekort aan voedsel en medicijnen.