Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie: Garage Zuidoost bouwde auto's om voor criminelen

9 mei 2017, 13.03 uur · Aangepast 9 mei 2017, 19.48 uur

Geheime ruimtes waarin drugs, wapens of grote hoeveelheden geld verstopt kunnen worden: een garage in Zuidoost zou ze volgens de politie gebouwd hebben in de auto's van criminelen.

Garage Carfix Dew aan de Kuiperbergweg kwam in beeld naar aanleiding van een groot opsporingsonderzoek van de Nationale Politie. Op last van de burgemeester is het pand vandaag voor onbepaalde tijd gesloten. Volgens de burgemeester moest de garage dicht, omdat het bedrijf een 'ernstig gevaar' voor de openbare is. Het is niet bekend of de garage permanent gesloten blijft.

Groot onderzoek naar drugshandel
Carfix Dew is in handen van de 51-jarige Dewanand K., weet Het Parool. K. kwam in beeld bij de landelijke recherche tijdens een groot onderzoek naar internationale drugshandel. De hoofdverdachte in die zaak zou meermaals met K. gesproken hebben. In zeker drie van zijn auto's zou de hoofdverdachte geheime ruimtes hebben laten bouwen. Dewanand K. is onlangs in België veroordeeld voor het smokkelen van 60 kilo coke. Dat deed hij vanuit de Antwerpse haven.

Tegenover de krant vertelt een rechercheur hoe criminelen met de verborgen ruimtes controles van de politie willen omzeilen. Bij zogenaamde dynamische controles worden de auto's van criminelen bij verkeerscontroles aan de kant gezet en uitgebreid doorzocht. 'We proberen niet alleen de opdrachtgevers, tussenpersonen of uitvoerders van liquidaties te pakken, maar ook de poppetjes of bedrijven die ze nodig hebben. Dit autobedrijf is daar een voorbeeld van.'

Bestuursrecht ingezet
Omdat het inbouwen van geheime ruimtes niet strafbaar is, wordt voor het sluiten van de garage nu ook het bestuursrecht ingezet. De burgemeester heeft de bevoegdheid om woningen of instellingen te sluiten om zo de openbare orde te waarborgen.