Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel belangstelling voor herdenking Spaanse Burgeroorlog in Noord

9 mei 2017, 19.30 uur · Aangepast 9 mei 2017, 21.08 uur

Het lijkt ver van je bed, maar de Spaanse burgeroorlog is voor sommige Amsterdammers nog springlevend. Een paar honderd van hen vochten tussen 1936 en 1939 mee tegen het fascisme. Bij het Spanje-monument in Noord kwamen nabestaanden vandaag bijeen om te herdenken.

In 1936 plegen Spaanse militairen een staatsgreep. Maar de bevolking komt in verzet en er volgt een burgeroorlog. Amsterdammer Jan van Eijck, is 26 als hij zich vrijwillig aanmeldt bij het verzet in Spanje. Zijn twee dochters en kleindochter kwamen vanmiddag naar het Spanje-monument om hem te herdenken. 'Vooral uit Noord kwamen veel vrijwilligers, daar was iedereen toch wat roder (communistischer).'

Van Eijck raakte aan het front gewond en werd uit een loopgraaf gered door een 14-jarige jongen. Enkele dagen daarna ontmoette hij zijn toekomstige Spaanse vrouw, de moeder van zijn kinderen.

Franco
Maar in 1939 komt generaal Franco aan de macht. Van Eijk keert samen met zijn Spaanse vrouw terug. Maar de Nederlandse Spanje-strijders werden stateloos verklaard omdat ze mee hadden gevochten bij een buitenlandse krijgsmacht. Iets wat zijn dochters nooit begrepen hebben: 'Hij heeft gewoon medailles, zat ook in 't verzet tijdens WOII. Maar toch was hij stateloos.'

Nabestaanden en leerlingen van de naastegelegen Nieuwe Havo, die het monument hebben geadopteerd, legden bloemen bij het monument voor Spanje-strijders.