Politiek

NL
V

Zoveel ben jij straks kwijt aan erfpacht: nieuwe rekentool gemeente online

9 mei 2017, 20.00 uur · Foto: Flickr.com

De aangepaste erfpachtplannen van wethouder Eric van der Burg lagen er al even. Maar nu heeft de gemeente ook de nieuwe rekentool online gezet. Met de tool kunnen erfpachters berekenen wat ze jaarlijks aan canon gaan betalen als ze overstappen op eeuwigdurende erfpacht.

Volgens de gemeente zijn de bedragen die uit de vernieuwde tool komen lager voor bijna alle erfpachters. Door de 'verlaging van de buurtstraatquotes en de extra overstappremie van 25 procent zien we dat het aantrekkelijk wordt om over te stappen', zegt Van der Burg. 'Ik verwacht dat veel mensen de komende 2,5 jaar voor de overstap kiezen met deze voorwaarden.'

Weten hoeveel jij straks betaalt aan jaarlijkse canon? De rekentool van de gemeente kan hier ingevuld worden

6930 reacties bij gemeente binnen
Wethouder Van der Burg kreeg een storm van kritiek over zich heen, toen hij begin dit jaar zijn eerste plannen voor de herziening van het erfpachtstelsel presenteerde. In totaal kwamen er 6930 reacties bij de gemeente binnen. In 4512 van die reacties werd aangegeven dat het nieuwe stelsel 'te duur' zou zijn. Andere klachten waren er over de overstapregeling en de manier van grondwaardebepaling volgens de inmiddels beruchte buurtstraatquote.

Lees ook: Erfpachtstijging van 3000%: 'Verhuizen met die handel, dit is einde Amsterdam'

Meeste klachten vanuit IJburg en Oud-Zuid
Ook kreeg de gemeente 3750 telefoontjes te verwerken, kwamen er 919 vragen per mail binnen, kreeg de gemeentelijke website over erfpacht 123.000 paginabezoeken en werd de rekentool 40.000 keer gebruikt. Vooral vanuit IJburg kwamen veel inspraakreacties binnen (19,7 procent) en ook vanuit Oud-Zuid werd er veel geprotesteerd (9,6 procent). Een piek aan berichten (1226) kwam binnen bij de gemeente op de dag dat er door boze erfpachters geprotesteerd werd bij de Stopera.

Lees ook: College past erfpachtplan aan, belangenclub is woedend

Naar aanleiding van alle kritiek kwam wethouder Van der Burg eind vorige maand met aangepaste plannen. Zo gaat de maximale buurtstraatquote omlaag, krijgen erfpachters langer de tijd om te beslissen over een eventuele overstap op eeuwigdurende erfpacht en krijgen overstappers een premie van 25 procent op het canonbedrag of afkoopsom.