Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Helft olie-activisten vrij na protest in Van Gogh Museum

13 mei 2017, 16.58 uur · Aangepast 14 mei 2017, 01.09 uur · Foto: Fossil Free Culture

Vier van de acht activisten van milieu-organisatie FossilFreeCulture zitten nog steeds in een politiecel. Gisteravond werden de zeven vrouwen en een man opgepakt, nadat zij in het Van Gogh Museum een onaangekondigd protest hielden.

De activisten waren gekleed in witte jurken en dronken een oliechtige substantie uit een Sint Jacobsschelp, het logo van olieconcern Shell. Met de actie wilde de organisatie aandacht vragen voor de sponsordeal die Shell heeft gesloten met het Van Gogh Museum.

Lees ook: Milieu-activisten opgepakt in Van Gogh Museum vanwege morsen van 'olie'

Vernieling en huisvredebreuk
Arrestaties volgden toen de activisten niet wilden vertrekken, nadat hun dat gevraagd werd. Volgens de politie was er op dat moment sprake van huisvredebreuk. Ook lekte de olie-achtige substantie op de vloer van het museum, wat zou zijn opgevat als vernieling.

FossilFreeCulture heeft een advocaat in de arm genomen, hij noemt de arrestatie en vooral het lange vasthouden van de activisten, buitensporig. De milieuorganisatie roept nu mensen op om massaal contact op te nemen met het museum, om zo activisten vrij te krijgen.

Inmiddels heeft de politie zaterdagavond laten weten dat vier verdachten zijn vrijgelaten. De andere vier worden nog vastgehouden, omdat ze zich niet willen identificeren.