Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maatregelen tegen groeiende kolonie zwerfkatten

16 mei 2017, 19.26 uur · Aangepast 16 mei 2017, 19.46 uur

Honderden zwerfkatten vangen ze jaarlijks bij de stichting Amsterdamse Zwerfkatten. De beesten komen vaak van mensen die de hoge kosten van sterilisatie of castratie niet kunnen betalen.

En daarom helpt de gemeente nu een handje want Amsterdammers met een minimuminkomen mogen vanaf deze week hun kat gratis komen laten behandelen bij de stichting Zwerfkatten. AT5 volgde Jans Stroeve van die stichting een avondje. Jaarlijks vangt de stichting zo'n 800 zwerfkatten en dat aantal moet omlaag: 'We zijn begonnen met een actie van de gemeente waarin we gratis kunnen steriliseren, castreren en chippen voor mensen met een minimum inkomen', aldus Jans.

Resocialiseren
Als katten op straat komen is het hek vaak van de dam: 'Als het een ongeholpen poes is, dan heb je er zo een paar zwerfkatten bij. En daarom is het belangrijk ze zo snel mogelijk van de straat te halen. Met Jans gingen we op kattenjacht in het Westpoort, daar verblijft een aantal 'geholpen' katten van de stichting. 'We gaan een kat proberen te vangen die zich heeft aangesloten bij een kolonie van ons. Met een kooi met voer is een nieuwe kat vangen zo gepiept, binnen een paar minuten zit er een nieuwe zwerver in de kooi: 'Als ze gewild is zijn we haar zo kwijt, maar als ze wild is gaan we haar eerst resocialiseren.'