Start van hoofdcontent

Stad

nl

ASVA ongerust om flinke toename vooraanmeldingen UvA: 'Het wordt chaos'

16 mei 2017, 19.42 uur · Aangepast 16 mei 2017, 19.53 uur

De UvA lijkt voor het komende jaar te kunnen rekenen op een golf aan nieuwe studenten. Het aantal vooraanmeldingen is dit jaar met 50 procent gestegen.

In mei vorig jaar waren er nog 9.500 vooraanmeldingen, dit jaar zijn het er maar liefst 15.000. En daar is de studentenunie ASVA van geschrokken: 'In tentamentijd is het nu al moeilijk een plekje te vinden, dat wordt natuurlijk een chaos', zegt Henriëtte Hoogervorst van de unie.

Overigens is de maníer van inschrijven anders gegaan. Iedereen schreef zich nu via het digitale Studielink in. De cijfers zijn dus niet één op één te vergelijken, maar de ASVA is toch bezorgd: 'De universiteit zegt: "Hoe meer internationale studenten, hoe meer allure en hoe hoger we op de ranglijsten staanen daardoor krijg je beter onderwijs", zegt Hoogervorst.

'Maar zo werkt het niet. Beter onderwijs hangt af van de hoeveelheid contact met een docent, grotere klassen betekenen niet dat je investeert in beter onderwijs.' De UvA benadrukt in een reactie dat het om vooraanmeldingen gaat.

'Het gaat niet om definitieve inschrijvingen. De UvA is een grote universiteit die nog wel wat meer studenten aan zou kunnen dan dit schooljaar. Na de eindexamens zal blijken hoe groot de toename echt is.'