Politiek

Hoofddoek bij politie-uniform of niet? Politiek is verdeeld

18 mei 2017, 15.59 uur

Whatsapp

De Amsterdamse politiek reageert verdeeld op de overweging van de Amsterdamse politie om de hoofddoek toe te staan als onderdeel van het politie-uniform.

VVD
De VVD was er al snel bij met een eerste reactie. Via Twitter uitte de partij haar ongenoegen. 'Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling die de Amsterdamse politie niet eenzijdig zou moeten besluiten. Vanmiddag vragen we opheldering', voegt VVD-raadslid Marianne Poot hier aan toe. 

CDA
Ook het CDA ziet het idee om het verbod van de hoofddoek op te heffen niet zitten. 'Er zijn andere manieren om meer allochtone agenten in het korps te krijgen. Politie moet neutraliteit uitstralen, je geeft zo een verkeerd signaal af. Het leidt ook af van de taak van de politie. We moeten niet in een situatie komen dat als de hoofddoek toegestaan wordt, dat moslima-agenten die géén hoofddoek dragen, aangesproken worden op het feit dat ze géén hoofddoek dragen', zegt raadslid Diederik Boomsma tegen AT5. 

Lees ook: PVV stelt Kamervragen over hoofddoek-idee politiechef

D66
PvdA en D66 staan positiever tegenover het plan van politiechief Pieter-Jaap Aalbersberg. Ariëlla Verheul (D66): 'Diversiteit bij de politie is hard nodig. Als geen hoofddoek mogen dragen een drempel is en hoofdcommissaris daar naar wil kijken, moeten we het daar zeker over kunnen hebben. Zolang het gezicht van de politieagent maar te zien is en het de herkenbaarheid niet aantast.'

Lees ook: Politie Amsterdam: 'Hoofddoek toestaan bij uniform'

PvdA
'Wij vinden het van lef getuigen dat de politie dit onderwerp bespreekbaar wil maken in een stad als Amsterdam die heel erg veranderd is', zegt Sofyan Mbarki van de PvdA. 

SP
Bij de SP staan ze achter het streven van de korpschef van een diverser politiekorps en alle manieren vinden ze dan ook bespreekbaar. Maar de manier waarop staat de partij niet achter. Daniël Peters: 'Wij zijn geen voorstander van het dragen van zichtbare religieuze symbolen door agenten in uniform. Dat uniform is er niet voor niks, het moet neutraliteit uitstralen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor rechters, die dragen ook niet voor niks allemaal dezelfde toga.'

Whatsapp