Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toeristen negeren massaal Amsterdamse parkeerboete

22 mei 2017, 13.56 uur · Aangepast 22 mei 2017, 15.10 uur

Buitenlandse automobilisten betalen nog steeds niet hun Amsterdamse parkeerboetes. Daardoor loopt de gemeente miljoenen mis.

Toeristen en andere bezoekers die wel de schaarse parkeerplekken in de binnenstad bezet houden, maar daar vervolgens niet voor betalen. Het is een hardnekkig probleem. In het eerste halfjaar van 2016 werden bijvoorbeeld 35.379 boetes uitgeschreven aan automobilisten met een buitenlands kenteken. En tot nu toe heeft pas 21,3 procent van hen betaald. Het halfjaar daarvoor lag dat percentage met 18 procent nog lager. Dat laat de gemeente weten na vragen van AT5.

Dat zo'n vier op de vijf bezoekers de boete niet betaalt, is de gemeente al langer een doorn in het oog. Juist daarom werd er in 2015 een nieuwe maatregel getroffen. Bezoekende automobilisten uit landen waarvan Nederland niet de database met kentekengegevens mag inzien, krijgen sindsdien bij hun derde boete een wielklem (in plaats van bij de vijfde parkeerboete).

Lees ook: Stad loopt dik drie miljoen mis door niet betaalde parkeerboetes

Wielklem
Hoewel afgelopen jaar 1003 buitenlandse voertuigen een wielklem kregen, leidt de maatregel vooralsnog niet tot aanzienlijke verbeteringen. De overheid heeft dan ook weinig juridische stokken om mee te slaan. Want hoewel er vijftien landen zijn waarvan de kentekengegevens wel in te zien zijn (waaronder landen als België, Duitsland en Polen) zijn er ook voor overtreders met die nationaliteiten geen wettelijke mogelijkheden om betaling af te dwingen. En voor hen geldt de wielklemregel weer niet.

Al met al zit de stad dus opgescheept met tienduizenden illegaalparkerende bezoekers. Jaarlijks loopt de gemeente miljoenen mis aan niet betaalde boetes. Vanmiddag in het AT5 Nieuws reageren bewoners en de politiek op het probleem.