Stad

NL
V

Wallen hangen vol met lantaarns, maar die van Tim mag niet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 mei 2017, 01.13 uur

Boven zijn proeflokaal in een monumentaal pand op de Wallen past best een oude lantaarn, zo dacht Tim Janssens. Maar dat zag stadsdeel Centrum anders: de lamp hoort in hun ogen niet bij een café en past ook niet bij de gevel. En dat lijkt erg bijzonder, als je er een kijkje gaat nemen.

Sinds anderhalf jaar zit Tim Janssens met proeflokaal 't Kelkje op de Oudezijds Achterburgwal. En al anderhalf jaar heeft hij een lantaarn boven de ingang hangen. 'Het past bij het pand en bij de stad. Iedereen vindt het mooi en een stuk mooier dan de Heineken-borden of de steakhouse-borden. En de ambtenaar vond hem ook mooi, maar volgens de regels mag het niet', zegt Janssens.

Er werd met een dwangsom gedreigd, want de lantaarn past er niet, zegt stadsdeel Centrum. En de grachtengordel is nou eenmaal beschermd stadsgezicht. En dit stukje Wallen is extra bijzonder. Maar er hangen wel meer lantaarns. Zo hangt er ook eentje op veertig meter van de zaak van Tim. 'En recht tegenover mijn proeflokaal bij de kerk hangt ook zo'n lantaarn.'

En een Wal verderop hangen ze aan huizen, gemeentelijke panden, sommige staan aan, sommige zijn blauw, Maar juist aan de gevel van het proeflokaal mag het precies niet. Terwijl er naast een bord met neonletters hangt met de tekst 'steakhouse'. 

Janssens zegt dat hij de lamp voorlopig laat hangen. 'Ik zie wel hoe de gemeente reageert.' Stadsdeel Centrum laat AT5 in ieder geval al weten niets te kunnen beloven, maar dat er best nog te praten valt. Binnenkort gaan ze in gesprek met Tim over de lantaarn.