Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geert Wilders noemt wethouder Eric van der Burg 'knettergek'

31 mei 2017, 12.31 uur · Aangepast 31 mei 2017, 13.37 uur

Wethouder en loco-burgemeester Eric van der Burg ligt onder vuur omdat hij zich gisteravond uitsprak voor meer asielzoekers in de stad.

De VVD'er hield gisteravond een speech in de Stadsschouwburg waarin hij zich uitsprak tegen geïsoleerde bevolkingsgroepen die zich afzonderen van de maatschappij. Maar in een paneldiscussie na afloop zei hij voorstander te zijn van 'hoe meer asielzoekers, hoe beter', schrijft Het Parool.

VVD-wethouder Amsterdam:
"Hoe meer asielzoekers hoe beter!" #knettergek https://t.co/hUupYOdmMv

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 31 mei 2017

Hij zei wel te begrijpen dat asielzoekers onrust kunnen veroorzaken bij Amsterdammers, omdat ze concurrenten zijn op de arbeids- en woningmarkt. 'Maar dat is nog geen reden PVV te stemmen', aldus Van der Burg, die komend jaar de VVD leidt bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Knettergek
De uitspraken van de Amsterdamse VVD-leider doen het niet goed bij rechtse collega's in de rest van Nederland. 'Knettergek', noemt Geert Wilders hem op Twitter. Zijn partijgenoot en voormalig gemeenteraadslid Daniel van der Ree is het ook volledig oneens met zijn lokale partijleider.

In tegenstelling tot partijgenoot @ericvanderburg hoop ik dat het volgende kabinet echt werk gaat maken van het indammen van de asielstroom.

— Daniel van der Ree (@danielvanderree) 30 mei 2017

Ook voormalig VNL-lijsttrekker Jan Roos valt Van der Burg aan op Twitter. Op Roos' vraag waarom Van der Burg 'zoveel mogelijk' asielzoekers in de stad wil hebben, antwoordt de wethouder: 'In Amsterdam is meer draagvlak dan in kleine gemeenten, dus beter in Amsterdam waar men het wil dan elders waar men het niet wil.'

Verbijsterend. De Amsterdamse VVD is uitwisselbaar met GroenLinks https://t.co/wdlpou688H via @parool

— Syp Wynia (@sypwynia) 30 mei 2017

Syp Wynia, politiek commentator van Elsevier, is verbijsterd. 'De Amsterdamse VVD is uitwisselbaar met GroenLinks', schrijft hij. Volgens Michiel Couzy, politiek verslaggever van Het Parool, behoort de wethouder tot de 'extreemlinkse flank' van de VVD.