Start van hoofdcontent

Stad

nl

Homostel vale gieren brengt voor het eerst jong groot in Artis

31 mei 2017, 15.33 uur · Aangepast 31 mei 2017, 19.18 uur

Een koppel mannelijke vale gieren in Artis heeft met succes een ei uitgebroed. En dat, het feit dat het om twee mannetjes gaat, is voor het eerst in de dierentuin.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat er jonge vale gieren uit het ei gekomen zijn in Artis. En het zijn er meteen twee tegelijk want de dierentuin maakte vandaag ook bekend dat een ander stel twee weken geleden ook een ei heeft uitgebroed. In dit geval gaat het om een mannetje en een vrouwtje.

Verkeersslachtoffers
Deze twee gieren kwamen in 2010 samen met nog drie andere vale gieren vanuit een Spaans opvangcentrum naar Amsterdam. Omdat vale gieren aaseters zijn en de wetgeving het laten liggen van dode dieren vaak verbiedt, eten ze tegenwoordig regelmatig ‘roadkill’, verkeersslachtoffers, met het risico dat ze zelf ook slachtoffer worden van een ongeval. Ook vliegen ze vaak tegen elektriciteitsdraden op. De twee dieren konden vanwege hun verwondingen niet meer worden uitgezet in het wild: ze waren niet meer in staat om te vliegen. In Artis is het stel opgeknapt en heeft het weer leren vliegen. Artis onderzoekt de mogelijkheid om de twee kuikens uit te zetten in het wild.

Mannenkoppel
Het ei van het mannenkoppel was los gevonden op de grond in de volière. De verzorgers hebben het ei in de broedmachine gelegd. Ondertussen had het mannenkoppel gebouwd aan een nest op de rots in de gierenvolière. Daarom is besloten het ei uit de broedmachine te verplaatsen naar het nest van het mannetjeskoppel, waar beide mannen het ei afwisselend bebroedden tot het uitkwam. Vale gieren leggen maar één ei per jaar. Een koppel broedt dat ei gedurende twee maanden samen uit. Wanneer een mannetje en vrouwtje een stel vormen, blijven zij hun hele leven samen. In dit geval heeft zich in de groep gieren ook een mannenkoppel gevormd, wat al jaren samen is. Dit is niet ongewoon in het dierenrijk: er zijn regelmatig homoseksuele paren, vooral onder vogels. De twee vaders zorgen tot nu toe goed voor het kuiken. De gieren braken voedsel op voor hun jong. Ze eten in Artis karkassen van dieren als konijnen, cavia’s, ratten of pony’s, want gieren zijn aaseters.