Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe bestrijdt Amsterdam klimaatverandering? 'We moeten vergroenen'

6 juni 2017, 20.31 uur

Amsterdam moet veel groener worden, wil het de effecten van de opwarming van de aarde kunnen opvangen. Dat vindt de Stichting 'De Groene Stad'. Want het zijn vooral steden die zuchten onder de stijgende temperaturen.

Een item over klimaatverandering op een dag dat je moet oppassen voor rondvliegende takken, maar het is echt waar. Ook al blijft de stijging beperkt tot twee graden, met of zonder Trump, het is een groot probleem.

'Steden zullen extra opwarmen door meer energieverbruik', zegt John van Boxel van de UvA. 'Er is ook minder wind en minder verdamping in de stad'. Weinig wind en heel veel stenen op de Dam. Zo'n plek waar het in de zomer niet is uit te houden. Alleen de daaruit voorvloeiende hittestress is niet eens het grootste probleem voor de stad.

'Het vraagstuk in Amsterdam is juist de regenval. Hoe gaan we daarmee om?', zegt verantwoordelijk wethouder Choho. 'Voor beide dingen - de hitte en de regenval - is het antwoord: vergroenen.'

Subsidie
En dus zijn er ambities om met subsidies 50.000 vierkante meter groene daken aan te leggen, want die absorberen water en warmte. Maar of dat de oplossing is? Het is nog niet zeker. Dat betekent dus voor de warme dagen die nog komen dat je het Vondelpark opzoeken. Want grote stadsventilatoren, dat gaat 'm niet worden.