Politiek

NL
V

Ollongren trekt stekker uit plan voor 24-uursvergunning winkeliers binnenstad

7 juni 2017, 14.15 uur · Aangepast 7 juni 2017, 19.32 uur

Het plan om winkels in de binnenstad een 24-uursvergunning te verstrekken is van de baan. Dat meldt Het Parool op basis van een gesprek met D66-wethouder Kajsa Ollongren. Volgens Marja Ruigrok (VVD), mede-initiatiefnemer van het voorstel, betekent dit wat haar betreft geen afstel maar uitstel. 'De gemeente moet actief op zoek naar ondernemers die van de regeling gebruik willen maken', stelt Ruigrok in een reactie aan AT5.

Het idee dat flexibele openingstijden ten goede zouden komen aan Amsterdammers met een nachtritme blijkt volgens de wethouder een valse aanname.

Zeventien ondernemers hadden zich gemeld bij de wethouder om aanspraak te maken op de 24-uursvergunning. Volgens Ollongren ging het echter vrijwel alleen om de winkels die de gemeente juist niet 's nachts open wil. 

Het plan, dat op 1 juli in moest gaan, zou vooral maken dat souvenirwinkels, ijsverkopers en wafelbakkers langer open zouden blijven. 'Als we deze pilot dan uitvoeren, gaan we de verkeerde kant op', zegt Ollongren tegen Het Parool

Van de baan?
Het is opmerkelijk dat een wethouder na een aangenomen voorstel het alsnog terugtrekt. Wat de VVD betreft is het besluit van Ollongren geen afstel, maar uitstel. Volgens de partij moet de gemeente actief op zoek naar ondernemers die van de regeling gebruik willen maken. 

Het plan werd eerder al afgeslankt nadat juist de ondernemers protest aantekenden. Toen werd besloten dat de mogelijkheid voor een dergelijke vergunning alleen zou gelden voor de Kalverstraat, Nieuwendijk, Damrak en de Leidsestraat.