Start van hoofdcontent

112

nl

Weski: 'Naoufal F. slachtoffer van nepnieuws en waanzinverhalen'

7 juni 2017, 20.29 uur

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Naoufal F. betrokken is bij de moordpoging op Peter 'Pjotr' R. en sluit niet uit dat gekraakte versleutelde berichten nieuwe verdenkingen zullen opleveren. Dat bleek vanmiddag tijdens de eerste tussentijdse zitting tegen F.

De toegangsweg naar het Justitieel Complex Schiphol had woensdagmiddag veel weg van een grenspost. Gepantserde wagens en zwaarbewapende marechaussee hielden alles en iedereen nauwlettend in de gaten. 'Wat komen jullie doen?' 'Hebben jullie identificatie bij je?' Het machtsvertoon was blijkbaar nodig om ongewenste gasten buiten de deuren van de beveiligde rechtszaal te houden. Daar stond Naoufal F. vanmiddag voor het eerst sinds zijn overlevering voor de rechter.

Lees ook: Zware bewaking bij rechtbank Schiphol, Naoufal F. zelf per helikopter ingevlogen

Deze Naoufal F. wordt volgens zijn advocaat, Inez Weski, al jaren afgeschilderd als 'staatsvijand nummer één'. Zijn naam gonst in tijdschriften en op misdaadblogs rond als een kopstuk uit de onderwereld. 'Hij wordt genoemd in allerlei conflicten en levensdelicten', zegt Weski die zich stoort aan alle beschuldigingen. Ondertussen zit haar cliënt in 'het voorportaal van de hel': de Extra Beveiligde Inrichting (EBI).

Interessant en puur
Het Openbaar Ministerie (OM) is wel verheugd dat F. ruim een jaar na zijn aanhouding in Ierland nu eindelijk in Nederland voor de rechter staat. Justitie is ervan overtuigd dat hij betrokken is bij de mislukte moordpoging op Peter 'Pjotr' R. in Diemen, eind 2015. Hij was er niet fysiek bij, maar de verdachten die dat wel waren hadden via versleutelde telefoons contact met een persoon met de codenaam 'Buik'. En dat zou F. zijn geweest.

Lees ook: Roemruchte Naoufal F. in zwaarbeveiligde rechtbank voor aanslag Diemen

Om tot die conclusie te komen was er behoorlijk was gepuzzel nodig. Nadat de politie vorig jaar 3,6 miljoen versleutelde berichten kraakte op een server in Canada, beschikt de recherche over een schat aan informatie. 'De verdachten dachten dat deze berichten niet te traceren waren, ze zijn zo interessant en puur', looft de Officier van Justitie. Maar het is nog een heel karwei om alle lijntjes met elkaar te verbinden.

Balletje balletje
Inmiddels denkt het OM dat het meeste werk er wel op zit. Rechercheurs hebben de meest uiteenlopende bijnamen verzameld die allemaal gebruikt zouden worden door de verdachte. Buik, Tijger, Vieze, Grote Hoofd, Groothoofd, Exi, King Tito, Tito, Bro Tito… Al met al levert het een complex plaatje op waarin F. de persoon was die vanaf een afstandje, met versleutelde berichten, betrokken was bij de moordpoging in Diemen.

Lees ook: Boze baas na mislukte moordaanslag: 'Wat is dit voor shit, hij rijdt toch geen ferri?'

Maar advocaat Inez Weski is niet onder de indruk van het justitiële gepuzzel. Het dossier zit volgens haar vol met verbeteringen van eerder gelegde verbanden die toch niet klopten of bij nader inzien misschien wel onwelgevallig waren. 'Balletje balletje', typeert ze het. 'De fouten laten zie hoe kwetsbaar gegoochel met namen en nummers is.' Ze wil de hele zoektocht in de berg versleutelde gegevens zelf kunnen nalopen en controleren.

Nepnieuws
Daarnaast heeft Weski kritiek op hoe stellig Naoufal F. in de media en door justitie al weggezet wordt als topcrimineel. Nog voor zijn zaak inhoudelijk dient, lijkt er nog maar weinig over van het idee dat een verdachte onschuldig is tot de rechter het tegendeel bewezen verklaart. Volgens Weski is haar cliënt bovendien slachtoffer van nepnieuws. 'Waanzinverhalen', met name in Ierland. Bijvoorbeeld over een reddingsactie met explosieven, of een aanslag op een aanklager in Ierland.

Lees ook: Politie verwacht Amsterdamse liquidaties op te lossen dankzij ontcijferde data

Maar ook op Vlinderscrime.nl, het blog van de geliquideerde Martin Kok, verschenen volgens haar valse documenten. En er was veel te doen over een verhaal in Panorama eerder dit jaar, waarin het tijdschrift claimde te beschikken over bronnen binnen justitie en politie die F. 'staatsvijand nummer één' noemden. Het OM vindt dat de verdachte de media-aandacht uiteindelijk over zichzelf heeft afgeroepen, maar ontkent dat er gelekt is naar Panorama of andere media.

Nieuwe verdenkingen
Als Naoufal blijft vastzitten, oordeelt de rechter in augustus opnieuw of er genoeg bewijs is om zijn hechtenis te verlengen. Ondertussen blijft justitie spitten in de miljoenen gekraakte berichten. De Officier van Justitie sluit niet uit dat er bij de volgende zitting nieuwe aanklachten gepresenteerd zullen worden aan het adres van de verdachte. 'De volgende pro forma-zitting weten we of er nog meer zaken zijn voor vervolging', aldus de aanklager.

Lees ook: 'Amsterdamse criminelen zullen zich nu best zorgen maken'

De verdachte zelf lette goed op tijdens de urenlange zitting. Zijn stoel draaide hij steeds naar wie er sprak. Maar zelf hield hij het bij de volgende afsluitende woorden: 'Alles is al gezegd, eigenlijk.' Zijn advocaat liet wel weten dat hij later nog het een en ander zal uitleggen.

RTE News