De agent die vorig jaar met hoge snelheid de 34-jarige Harm Wimmenhove doodreed op de Nassaukade, gaat vrijuit en hoeft niet voor de rechter te verschijnen. De ouders en vriendin van Harm zijn teleurgesteld in het Openbaar Ministerie en leggen zich nog niet neer bij het besluit.
Het was een van die uitzonderlijk warme avonden in september. Harm had een heerlijke tijd gehad met vrienden. Ze waren gaan varen. Aan de rand van begraafplaats Zorgvlied, waar de Amsterdammer nu begraven ligt, zijn ze zelfs nog de Amstel in gesprongen.
Nadat twee vrienden waren afgezet, legden Harm en zijn vriend hun bootje aan de kade en dronken ze nog wat. Net na middernacht ging ieder z'n eigen weg. Zijn vriend te voet, Harm stapt in zijn korte broek op de fiets.
De klap die kort daarna volgde, was fataal. Harm knalde met de zijkant van zijn hoofd tegen de ruit van het politiebusje, vloog door de lucht, kwam neer op een geparkeerde auto en daarna op straat. Diezelfde dag overleed hij in het VU-ziekenhuis.
'Hij dook ineens op uit het niets', zei de agent na het ongeluk tegen getuigen op de Nassaukade. De man was met zijn hondengeleidebus op weg naar een mogelijke inbraak in de Primark op het Damrak. De winkel was toen nog in aanbouw. Met 85 kilometer per uur en zonder zwaailichten en sirene reed hij door de flauwe bocht tussen de Kinkerstraat en de Rozengracht.
Daarna schepte hij Harm, die op de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Potgieterstraat wilde oversteken.
Wachten
Op Harms begrafenis was het nog drukker dan zijn familie had verwacht. In de Westerkerk zaten wel zeshonderd mensen. Zijn kist werd met een boot naar Zorgvlied gebracht.
Na een aantal hectische en zware dagen begon voor de familie het lange wachten. Eerst op de uitslag van het politieonderzoek en daarna op het besluit van het Openbaar Ministerie.
In mei, bijna acht maanden na het ongeluk, was het zo ver. De ouders van Harm, zijn vriendin en zijn zussen zaten gespannen aan tafel bij het Openbaar Ministerie.
Ze hebben naar het gesprek uitgekeken, maar hebben zich ook afgevraagd wat ze ermee opschieten als de agent voor de rechter moet verschijnen. Aan de andere kant, het is ook niet niks als je zoon, broer of geliefde wordt doodgereden. Vader Roel wil best vergeven, schrijft hij in zijn blog, maar hier moet toch ook een rechter over oordelen, vindt hij.
Geen vervolging
De boodschap van de officier viel de nabestaanden rauw op hun dak. Er was geen sprake van dood door schuld. De agent had niet harder mogen rijden dan 50 kilometer per uur. Daarvoor was de mogelijke inbraak niet dringend genoeg. Maar Harm had voorrang moeten verlenen aan een passerende auto. Daarnaast had Harm geen licht op zijn fiets en minstens drie à vier drankjes op, waardoor zijn gedrag misschien ook wat lichtzinnig is geweest. Bovendien: als de botsing met 50 kilometer per uur was gebeurd, zou Harm ook zijn omgekomen.
Wat volgens de officier onder de streep overbleef, was een snelheidsovertreding. Dat zou een zaak voor de kantonrechter kunnen zijn, maar dat leek de officier niet zinvol. Het was beter als de leiding van de politie een goed gesprek voerde met de bestuurder van het busje.
Deze mededeling, die ook nog met weinig empathie werd gebracht, kwam hard aan. Niet omdat de agent nu vrijuit gaat, dat is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat de familie het gevoel heeft dat het Openbaar Ministerie de zaak niet zorgvuldig genoeg heeft beoordeeld.
Om een paar dingen te noemen: had Harm dat busje zonder zwaailichten wel op tijd kunnen zien aankomen? De bocht belemmert het zicht, en met 85 kilometer per uur is het een kwestie van seconden.
Ook twijfelen zijn ouders of hij met een voorlamp op zijn fiets wel was opgemerkt. Zijn velgen hadden reflectoren, dat zie je van de zijkant toch veel beter?
En dan is er nog die opvallende opmerking uit het verhoor van de agent. Hij wist niet dat aan de waterkant van de Nassaukade achter de schuin geparkeerde auto's een fietspad lag. 'Hoe kun je in het donker zo hard rijden als je de weg niet kent? Dat is toch levensgevaarlijk?'
Ten slotte vragen de ouders zich af wat alle collega-agenten van de dader met zo'n besluit van het Openbaar Ministerie moeten. 'Je kunt dus kennelijk zonder consequenties met te hoge snelheid iemand doodrijden?'
Artikel 12-procedure
Op dit moment kijkt de advocaat van de familie of het kansrijk is een zogeheten artikel 12-procedure te starten. Zo'n procedure geeft de mogelijkheid voor een soort second-opinion bij het Amsterdamse gerechtshof. De rechters gaan de zaak dan nog eens bekijken en kunnen het OM eventueel dwingen de agent alsnog te vervolgen.