Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee bruggen en mogelijke voetgangerstunnel tussen Centrum en Noord

15 juni 2017, 12.40 uur · Aangepast 15 juni 2017, 12.56 uur

Er komt een brug bij de Kop van Java en een brug bij het Stenen Hoofd. Ook wordt een voetgangerstunnel bij Centraal Station overwogen. Dat heeft het stadsbestuur vanochtend bekendgemaakt.

De start van de bouw van de brug bij het Stenen Hoofd zal minimaal een jaar na de opening van de Javabrug plaatsvinden. Naar verwachting kan de aanleg van de Javabrug rond 2020 beginnen, het is onduidelijk wanneer de brug af zal zijn.

'De sterk groeiende groep fietsers in Amsterdam wordt met de Javabrug gespreid over de stad, zodat niet iedereen meer automatisch bij het Centraal Station uitkomt', stelt wethouder Eric van der Burg. 'Daarmee verlichten we de druk op de binnenstad.'

Tunnel
Ook wordt gekeken hoe het voetgangersverkeer beter verdeeld kan worden. Na het besluit over het al dan niet aanleggen van metrostation Sixhaven, in 2020, wordt besloten of er een voetgangerstunnel komt. 

De Passenger Terminal wordt sowieso verplaatst al moet er nog een nieuwe locatie gezocht worden. 'De verplaatsing van de PTA past bij een nieuwe kijk op toerisme', zegt wethouder Kajsa Ollongren. 'Zo verminderen we straks een deel van de druk op de historische binnenstad.'

De gemeenteraad praat op 19 juli over de bruggen, de verplaatsing van de Passenger Terminal en de mogelijke voetgangerstunnel.