Stad

NL
V

Tentoonstelling over honderd jaar volkstuintjes in de stad

19 juni 2017, 19.13 uur

Wie kent er niet iemand met een volkstuintje, of misschien hebt u er zelf wel een. Vele Amsterdammers zijn meestal in het weekend ergens aan de rand van de stad lekker aan het tuinieren. De Bond van de Volkstuinders bestaat dit jaar honderd jaar. Om die reden is er in het Stadsarchief een tentoonstelling over een eeuw volkstuintjes in de stad.

Om het stadsleven even te ontvluchten hebben veel Amsterdammers een volkstuintje. In 1917 waren er zoveel dat er een bond werd opgericht.

'Volkstuinen is plezier', zegt voorzitter Ralf Grevelink van de Volkstuindersbond. 'Als je bedenkt hoeveel Amsterdammers met hun gezin genoten hebben op al die tuinen. Genoten hebben van het groen en de groenten die het opgeleverd heeft. Heel veel Amsterdammers hebben daar een groot deel van hun leven doorgebracht.'

Voor het honderdjarig bestaan van de bond is het stadsarchief op zoek gegaan naar informatie over de geschiedenis van de volkstuintjes. Het aanbod van materiaal bleek enorm te zijn.

'We hebben een lange traditie van volkstuinen en er zijn ontzettend veel parken. Het is denk ik ook een dankbaar onderwerp om foto's en tekeningen van te maken. Er is heel veel materiaal', legt Stefanie van Odenhoven van Stadsarchief Amsterdam uit.

De expositie Volkstuinen in Amsterdam is te zien van donderdag 22 juni tot zondag 3 september in het Stadsarchief.