Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Veel nieuwe huurwoningen voor lage inkomens

22 juni 2017, 11.41 uur

Er worden de komende jaren 40.000 sociale huurwoningen bijgebouwd voor lage- en middeninkomens. De woningen zijn onderdeel van de 50.000 nieuw te bouwen woningen tot 2025.

Volgens het college van b en w moet de stad een aantrekkelijke plek blijven voor zowel rijke als mensen met een kleinere portemonnee. Dat schrijft de NOS. Voor mensen met een lager inkomen is het steeds lastiger, zo niet onmogelijk, om een betaalbare woning in de stad te krijgen. Ook de huurprijzen rijzen de pan uit. Mensen trekken dus steeds meer weg uit de stad.

De stad wil die beweging omkeren. Voor de 20.000 huurwoningen moet een huur van rond de 710 euro per maand worden betaald. Per woning uiteraard. Nog eens 20.000 huurwoningen krijgen een huurprijs van rond de 850 euro. De rest van de nieuw te bouwen woningen, 10.000, mogen dure huur- en koopwoningen worden.

Ook wordt er gelet op de spreiding van de nieuwbouw. De stad wil een mix van woningen met verschillende prijzen in verschillende gebieden. 'Amsterdam wil een gemengde stad zijn waar mensen met een laag en hoog inkomen in dezelfde straat of buurt wonen. Dat is Amsterdam altijd geweest en dat moet zo blijven. Als we het aan de markt overlaten, zullen steeds meer mensen met een laag inkomen de stad verlaten. En dat willen we voorkomen', zegt wethouder Laurens Ivens tegen de NOS.

Volgens de wethouder is er voor de gemeente een bedrag van 1 miljard euro mee gemoeid.