Start van hoofdcontent

Stad

nl

Milieuactivisten Code Rood bezetten kolenoverslag in haven

24 juni 2017, 12.31 uur

In alle vroegte hebben zo'n 300 milieuactivisten de kolenoverslag in de Amsterdamse haven bezet. De groep heeft drie grote kranen beklommen, waarop spandoeken zijn gehangen.

De groep wil met hun actie aandacht vragen voor het klimaat en de negatieve invloed van de fossiele industrie daarop. Door de blokkade kunnen er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de grote terminal, de overslag is direct stilgelegd.

Hekken doorgeknipt
De groep heeft hekken rondom het terrein doorgeknipt om op de terminal te komen. Naast het bezetten van de overslagkranen, wordt er ook een zitactie gehouden op het spoor binnen het terrein.

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat een rechter oordeelde in de Urgenda-zaak. De uitkomst van die rechtszaak was dat de Nederlandse overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering.

Het is #CODEROOD voor het #klimaat! Het is aan ons, en daarom zijn we hier! Join us! Help us! pic.twitter.com/D1XET0Ulov

— CODE ROOD (@Klimaatactie) June 24, 2017

'Grootste bedreiging voor leven op aarde'
Een woordvoerder van de groep laat weten: 'De overheid doet niet genoeg tegen klimaatverandering. Kolencentrales blijven draaien, de gaswinning gaat door en de fossiele industrie veeteelt viert hoogtij. Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor al het leven op aarde. Als overheden en bedrijven niet in actie komen moeten wij het zelf doen.'

De beweging Code Rood kent ook afdelingen in de Verenigde Staten en in Duitsland, daar werd eerder actie gevoerd tegen de fossiele industrie.

De politie is op de hoogte van de actie, maar heeft vooralsnog niet ingegrepen.