Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grootste proces ooit nadert zijn einde: 'Het is alles of niets. Of vrijspraak, of levenslang'

27 juni 2017, 19.01 uur · Aangepast 27 juni 2017, 23.23 uur

Zeshonderd ordners, ruim 400 zittingsdagen, 170.000 afgetapte gesprekken en meer dan 130 getuigen die tijdens het hoger beroep hebben verklaard. Na ruim tien jaar komt er deze week een einde aan het grote liquidatieproces Passage.

De Passagezaak is uitgegroeid tot het grootste proces dat we ooit hebben gehad in Nederland. Donderdag doet het Hof uitspraak tegen de tien verdachten. 

Zeven moorden
De zaak draait om zeven moorden. Vijf daarvan worden al in 1993 gepleegd: in Ouderkerk aan de Amstel (Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic), in Antwerpen (Henie Shamel en Anne de Witte) en in Duivendrecht (Tonnie van Maurik). Twee liquidaties zijn recenter: in 2005 wordt Kees Houtman vermoord in Osdorp en een jaar later kroegbaas Thomas van der Bijl in Bos en Lommer.

Hollandse Netwerk
Er zijn tien verdachten, maar om het nog ingewikkelder te maken, twee van hen zijn ook kroongetuigen van justitie. Volgens Parool-misdaadverslaggever Paul Vugts was dit een groep uit het hart van de Amsterdamse onderwereld: 'Dit heette het Hollandse Netwerk. Je had Dino Soerel, Willem Holleeder en Stanley Hillis. Die zouden zo'n beetje de opdrachtgevers zijn. Daaronder zaten allerlei moordmakelaars, een tussenlaag zodat de uitvoerders niet hoefden te weten wie de eigenlijke opdracht had gegeven.'

Dino Soerel
Stanley Hillis werd in 2011 met maar liefst 37 kogels doorzeefd, Willem Holleeder wordt in een eigen strafzaak vervolgd. En dus is donderdag de vraag: welke straf krijgt Dino Soerel? Tijdens de eerste rechtszaak werd levenslang geëist, maar kreeg hij maar zes maanden wegens gebrek aan bewijs. Vugts: 'Dat kwam omdat de rechtbank de toen nog enige kroongetuige, Peter La Serpe, in zijn zaak niet heeft meegeteld. En nu is opnieuw levenslang geeist en zijn er twee kroongetuigen waartegen hij zich moet verweren. Het lijkt wel echt alles of niets: of vrijspraak, of levenslang.'

De verklaringen van kroongetuigen Peter La Serpe en Fred Ros zullen dus doorslaggevend zijn voor het vonnis. Maar of ze als betrouwbaar worden gezien is de grote vraag. Donderdag om 10 uur doet de rechter uitspraak.