Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen erfpachtreferendum, rechter wijst vordering SEBA af

28 juni 2017, 14.12 uur · Aangepast 28 juni 2017, 20.00 uur

In een kort geding heeft de rechter een vordering van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) afgewezen. De gemeente hoeft geen referendum uit te schrijven over de herziening van de erfpachtplannen.

Volgens de rechter zijn de huidige erfpachtplannen niet gelijk aan de plannen van voormalig wethouder Maarten van Poelgeest uit 2013. Om die plannen tegen te houden werden toentertijd bijna 40.000 handtekeningen opgehaald. De rechter heeft nu geoordeeld dat die handtekeningen niet gebruikt kunnen worden bij een nieuwe referendum. De huidige plannen van wethouder Eric van der burg zouden wezenlijk anders zijn dan de plannen uit 2013.

Vraag dan of het nu 'soortgelijk' erfpachtbesluit is als toen, volgens de rechter niet. En dus geen referendum.

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) June 28, 2017

Lees ook: Woensdag D-day voor erfpacht. Wat staat er op het spel?

'Referendum mag helemaal niet'
SEBA spande een kort geding aan nadat de referendumcommissie, een adviesorgaan met bestuursrechtdeskundigen, schreef dat een referendum over de erfpachtplannen helemaal niet mag. Het erfpachtbesluit zou namelijk geen beslissing zijn van de gemeenteraad, maar van het college. En over collegebesluiten zou volgens een nieuwe verordening helemaal geen referendum gehouden mogen worden.

Dat besluit schoot bij veel oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. Zij vinden dat het college hen verkeerd geïnformeerd heeft. Het stadsbestuur zou de afgelopen jaren keer op keer de indruk gegeven hebben dat er een referendum over het nieuwe erfpachtstelsel mogelijk zou zijn. Maar daar is het college het niet mee eens.

Lees ook: 'Motie over erfpachtreferendum is enkel onderdeel van politiek debat'

Vanmiddag stemmen over erfpachtherziening
Omdat de rechter de eis van SEBA nu naast zich neergelegd heeft en er definitief geen referendum over de erfpachtherziening gehouden hoeft te worden, kan de gemeenteraad vanmiddag gaan stemmen over de plannen van wethouder Van der Burg.