Start van hoofdcontent

112

nl

'Restaurant aan Oostoever Sloterplas gefinancierd met drugsgeld'

30 juni 2017, 20.25 uur · Aangepast 3 juli 2017, 15.04 uur

Een van de restaurants die volgens de politie zou worden gefinancierd met drugsgeld is het nieuwe Turks-Mediterraanse restaurant aan de Oostoever van de Sloterplas. 

Menig Amsterdammer vraagt zich al maanden af waarom er maar geen restaurant verrijst in het gebouw met uitzicht op de Sloterplas. Daar lijkt nu dus een verklaring voor te zijn.

Drugshandel
De politie maakte gisteravond bekend acht verdachten te hebben opgepakt in een groot onderzoek naar drugshandel en witwaspraktijken. De recherche heeft het vermoeden dat grote sommen geld, afkomstig uit drugshandel, werden geïnvesteerd in twee restaurants in Amsterdam. 

'Coming soon'
Eén van die horeca-gelegenheden is nog in aanbouw. Het gaat om het nieuwe restaurant Suada aan de Sloterplas. De zaak is van dezelfde eigenaar als restaurant Ada op Plein '40-'45. Ook dit restaurant wordt volgens de politie gelinkt aan drugshandel en witwassen.

Op de Facebook-pagina van het restaurant vroegen mensen zich al af waarom de verbouwing zo lang duurde. Zo schreef een buurtbewoonster, eind 2016 al: 'Waarom duurt het zo lang voordat het restaurant open gaat? Wij overburen wachten al meer dan een jaar.'

Op de pagina van het restaurant is op 22 juli vorig jaar een filmpje geplaatst met artist impressions met de bijbehorende hashtag #hotspot2016. 

In een interview met de stadsblad De Echo zei de eigenaar ruim een jaar geleden: 'Wij zijn heel blij dat we het nieuwe gebouw gaan exploiteren en we gaan er dan ook een fraaie trekpleister van maken'. Volgens het artikel had het restaurant al op 1 juli vorig jaar een grootse opening moeten beleven. 

Bibob
Een woordvoerder van de gemeente liet vorige week al aan AT5 weten dat het integriteitsonderzoek naar de eigenaar van het restaurant ook nog niet was afgerond, omdat niet alle benodigde papieren waren ingediend door de betreffende ondernemers. Om die reden kon het Bibob-onderzoek (een instrument om te onderzoeken of er geen sprake is van criminele activiteiten) niet worden afgerond. 

Het is nog niet bekend wat er met het restaurant aan de Oostoever van de Sloterplas gaat gebeuren. De eigenaar van de restaurants was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Update 3-7
In een reactie op Facebook laat de huidige eigenaar van de twee restaurants weten dat het huidige onderzoek verband houdt met de vorige eigenaar van Ada. 'Het onderzoek van politie en Justitie houdt geen direct verband met Ada dan wel de directie of eigenaar van Ada', staat te lezen in de verklaring. 'Het had te maken met een verdenking op de voormalige eigenaar van Ada, in een andere zaak die niets te maken heeft met de bedrijfsvoering en de oprichting van beide restaurants.'

De voorbereiding voor de opening van restaurant gaat volgens de huidige eigenaar gewoon door. 'Wij zullen binnen korte termijn bekend maken wat de exacte openingsdatum zal worden.'