Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bewakingsposten bij Joodse instellingen verdwijnen komende week

3 juli 2017, 18.03 uur · Aangepast 3 juli 2017, 19.32 uur

De politieposten bij verschillende Joodse instellingen in de stad verdwijnen vanaf volgende week. De politie gaat ze beveiligen met geavanceerde camera's. Het aantal toezichthoudende agenten wordt bijna gehalveerd.

De bewakingsposten zijn al bijna een vertrouwd beeld bij synagogen, culturele instellingen (zoals het Anne Frank Huis) en scholen in de stad. Maar vanaf volgende week zijn ze weer weg. Dat zegt Fred Driessen van politievakbond ANPV tegen AT5.

Lees ook: Bewakingsposten bij Joodse instellingen weggehaald

Op vrijdag 14 juli gaat het nieuwe rooster voor agenten in en verdwijnen de bewakingsposten. 'Die gaan verdwijnen doordat de techniek nu zo ver is dat we ze allemaal in de camera's hebben. Eén collega kan meerdere objecten tegelijk uitkijken', zegt Driessen.

Agenten gehalveerd
Het aantal Amsterdamse agenten dat zich bezighoudt met de beveiliging van de Joodse instellingen wordt gehalveerd van 58 naar 32 man. Zij kijken niet alleen naar camerabeelden, maar zullen ook nog langs de beveiligde instellingen rijden.

Lees ook: Zorgen in Joodse gemeenschap om weghalen bewakingsposten

De gemeente kondigde de maatregel al eerder aan. De beveiligingscamera's zijn volgens het stadsbestuur enorm geavanceerd. Hoewel ze minder afschrikwekkend zijn dan de bewakingscontainers, zouden de camera's wel effectiever en efficiënter zijn. Inmiddels zijn ze ook uitgebreid getest. De gemeente verwacht dat niet alle politieposten direct verdwijnen op vrijdag 14 juli, maar dat het geleidelijk zal gaan. De instellingen zelf en buurtbewoners worden op de hoogte gesteld wanneer het zover is.

Lees ook: Inbrekers en dieven zomer vrijuit door personeelstekort politie

'Het plaatsen van de camera’s is niet het gevolg van een verandering in het dreigingsniveau', zegt de gemeente tegen AT5. 'Dat is onveranderd substantieel, en er is nog steeds een verhoogde voorstelbare dreiging op Joodse instellingen in Amsterdam. Aan de andere maatregelen rond de instellingen, zichtbaar en onzichtbaar, verandert niets.'