Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam krijgt speciale opvang voor overlastgevende asielzoekers

3 juli 2017, 19.02 uur · Aangepast 3 juli 2017, 19.22 uur

Amsterdam gaat maximaal vijftig overlastgevende asielzoekers opvangen in de voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken aan de Transformatorweg. Dit schrijft de gemeente in een persbericht.

De asielzoekers komen in een zogenaamde Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL) van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dit is een nieuw type opvanglocatie. 

In een EBTL krijgen asielzoekers te maken met een strenger regime. 'Aan overlastgevende asielzoekers wordt hiermee het signaal afgegeven dat hun gedrag niet wordt getolereerd', stelt de gemeente. De veiligheid van personeel en andere asielzoekers in gewone azc's moet hierdoor verbeteren. 

Het is niet de bedoeling dat mensen met (ernstige) psychische of psychiatrische klachten in een EBTL terechtkomen. Ook asielzoekers die veroordeeld zijn voor een misdrijf zullen de gebruikelijke strafrechtelijke weg moeten vervolgen. De opvang is wél bedoeld voor asielzoekers die andere religies of mensen met een andere seksuele geaardheid discrimineren, agressief zijn of bijvoorbeeld de huisregels hebben overtreden.

Om overlast te voorkomen zet de gemeente extra handhavers in. Ook de politie zet tijdelijk extra personeel in. De gemeente gaat in gesprek met buurtbewoners. Ook is er 'extra aandacht voor de naastgelegen voetbalclub'.