Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 1000 gebruikers in vier dagen, maar ook al vier leenfietsen in depot

5 juli 2017, 17.05 uur

Het nieuwe fietsdeel-initiatief FlickBike heeft een succesvolle start gehad, in vier dagen tijd hebben al 1000 (met name) Amsterdammers een fiets van het bedrijf gebruikt.

Het concept is simpel en lijkt erg op dat van Car2Go. De fietsen staan overal in de stad en met behulp van een app kun je een slot openen. Vervolgens betaal je een euro per half uur en eindigt je rit als je de fiets weer op slot zet. En dat is meteen ook een risico, want als gebruiker kun je de fiets overal parkeren, ook in gebieden waar dat niet mag.

Lees ook: Vanaf deze week duizend deelfietsen te gebruiken in Amsterdam

'Moesten er wel om grinniken'
Inmiddels staan al vier fietsen van FlickBike in het gemeentelijke fietsdepot bij Sloterdijk. 'We moesten er eerlijk gezegd wel om grinniken', zegt initiatiefnemer Vikenti Kumanikin. 'We wisten dat dit zou komen. Maar we nemen het wel serieus.'

Vanmiddag gaat een werknemer van het bedrijf de fietsen ophalen met een busje en dan worden ze snel weer neergezet in de stad. Op dit moment gaan foutparkeerders nog vrijuit. Maar als het een structureel probleem wordt, dan kan dat mogelijk veranderen. Net zoals bij huurauto's kan een 'fietsboete' voor rekening van de gebruiker komen. Maar zover is het nog niet.

'Fietsen in bepaalde gebieden niet op slot'
'Het is een proef en het is nieuw voor Amsterdammers. De komende weken gaan we een heleboel dingen uitproberen. Zo kunnen we kijken of fietsen in bepaalde gebieden niet op slot kunnen, zodat ze daar niet geparkeerd kunnen worden.'  Kumanikin wijst op het Stationsplein, de Dam en rond en op het Leidseplein. Het bedrijf vraagt gebruikers daar nu al geen leenfietsen neer te zetten.

FlickBike is nu vooral bezig met het helpen van nieuwe klanten en met het oplossen van een aantal kinderziektes. Zo stond er volgens de app dit weekend een fiets in Artis en liggen er meerdere fietsen op de bodem van de gracht. 'De gps-chip kan soms niet helemaal nauwkeurig zijn. Dan staat een fiets bijvoorbeeld tegen een brugleuning. We hebben gelukkig nog geen fietsen uit de gracht hoeven te vissen.'

Nog 200 fietsen te plaatsen in stad
De eerste reacties van gebruikers zijn voornamelijk positief, zegt Kumanikin. Het bedrijf heeft nog 200 van de 1000 fietsen in het eigen depot staan. De komende periode wordt bekeken op welke plekken in de stad meer fietsen nodig zijn, die worden daar dan neergezet. Na de zomer gaat het bedrijf samen met de gemeente evalueren en bekijken of er aanpassingen nodig zijn.