Start van hoofdcontent

112

nl

Vuurwapengevaarlijke Luciano D. (19) is voor de tweede keer ontsnapt

5 juli 2017, 17.33 uur · Aangepast 29 december 2017, 16.01 uur

Hij is pas 19 jaar maar wordt door justitie als zeer gevaarlijk betiteld. De veroordeelde Luciano D. is sinds vorige maand uit het zicht verdwenen en de politie heeft nu zijn foto vrijgegeven in de hoop hem weer op te sporen.

Update (29 december 2017): dit bericht is na aanhouding van Luciano D. geanonimiseerd.

D. is veroordeeld voor een poging tot overval en bedreiging en zat vast in een jeugdinrichting in Breda. Hij mocht 6 juni op begeleid verlof om een uitje te maken. Maar de tiener is op de vlucht geslagen en sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor. Dat maakte de politie bekend in AT5's Bureau 020

En het is niet de eerste keer dat D. ervandoor gaat tijdens verlof. In het najaar van 2015 verbleef hij nog in een instelling in Lelystad. Op 31 december van dat jaar kreeg hij toestemming om een begrafenis te bezoeken. Maar ook toen nam D. de benen. 

Agenten schieten bij eerdere vluchtpoging
Op 21 januari 2016 spotten agenten in Osdorp D. samen met drie anderen in een auto. De auto werd tot stoppen gedwongen, zijn drie vrienden stapten uit maar D. zelf nam plaats achter het stuur en trapte het gaspedaal in: 

abc5media_video_1

Luciano D. werd bij het wegrijden in zijn elleboog geraakt door een politiekogel. Drie dagen later werd hij alsnog opgepakt toen hij een woning in West kwam uitlopen. Na zijn aanhouding deed hij nog aangifte tegen de agent die de kogel afvuurde maar deze werd uiteindelijk niet vervolgd. 

Lees ook: Luciano D. doet aangifte tegen schietende agent: 'Niet proportioneel gehandeld'

Luciano D. heeft een blanke huidskleur, is 1.80 meter lang en heeft een breed gespierd postuur. De politie vermoedt gezien zijn verleden dat hij mogelijk in Amsterdam verblijft. Mensen die D. denken te zien, wordt te allen tijde afgeraden hem zelf te benaderen. 'Hij is mogelijk vuurwapengevaarlijk, vluchtgevaarlijk en onberekenbaar', aldus de politie.

De politie heeft sinds zijn vlucht alle opsporingsmiddelen gebruikt om hem te vinden maar ziet nu alsnog geen andere mogelijkheid dan zijn foto vrij te geven. Mensen met informatie kunnen contact opnemen met de politie via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.