Start van hoofdcontent

112

nl

Holleeder aan het woord in Amsterdamse rechtbank: 'Ik ben al veroordeeld'

7 juli 2017, 12.41 uur · Aangepast 7 juli 2017, 12.52 uur

Willem Holleeder verscheen vrijdag opnieuw voor de rechter. In de twaalfde niet-inhoudelijke (pro-forma red.) zitting sinds zijn aanhouding eind 2014 werd besproken hoe het onderzoek naar Holleeder verloopt.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de 59-jarige Holleeder betrokken bij een reeks afrekeningen. Hij zou onder meer de opdrachtgever zijn voor de liquidaties van Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Vorig jaar kwam daar nog een aanklacht bij. Holleeder zou van plan zijn geweest zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries uit de weg te ruimen. Zijn zussen hebben belastend verklaard over Holleeder.

Vorige week nog werd Holleeder in de uitspraak in het hoger beroep van het Passageproces al genoemd als opdrachtgever voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Volgens het gerechtshof in Amsterdam zou hij dit samen met Dino S. hebben gedaan.

Holleeder: 'Ik ben al veroordeeld'
Holleeder zei hier vandaag over zich 'al veroordeeld' te voelen terwijl hij zich 'niet had kunnen verdedigen.' Berichtgeving over zijn zaak noemde hij 'eenzijdig.' Ook hekelde hij het strenge regime waaraan hij is onderworpen in de EBI in Vught. 'Ik krijg geen bezoek, schrijf met niemand en bel met niemand.'

Willem Holleeder over oordeel van het gerechtshof: 'Ik ben al veroordeeld, terwijl ik mij niet eens heb kunnen verdedigen' #Holleeder

— Mark Schrader (@markschrader) July 7, 2017

Willem #Holleeder zit nog altijd in de EBI i nVught: 'Ik krijg geen bezoek, schrijf met niemand, bel met niemand'

— Mark Schrader (@markschrader) July 7, 2017 Opvallend was verder dat het advocatenteam van Holleeder zich zorgen maakt over de capaciteit bij politie en Justitie. Veel (oude, papieren) dossiers doen er volgens een van Holleeders advocaten, Robert Malevic, lang over om bij zijn team terecht te komen. 'Ik vraag me af of de capaciteit wel toereikend is', stelde Malevic.

Het duurt lang voordat dossiers en stukken bij de advocaten terechtkomen, zegt Malewicz. Vraagt zich hardop af of capaciteit toereikend is.

— Mark Schrader (@markschrader) July 7, 2017 De zaak tegen Holleeder wordt op 22 september hervat.