Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Gemeente gaat samenwerken met Google Maps in grote verkeersproef

11 juli 2017, 15.59 uur

Verschillende overheden in de Metropoolregio Amsterdam gaan samenwerken met bedrijven als Google Maps en BMW. Uiteindelijk willen de verschillende partijen betere reisadviezen, snelheidsadviezen en duidelijkere informatie over werkzaamheden of ongelukken.

Het gaat vooralsnog om een proef die mede is gefinancierd door de Europese Commissie. Er gaan meer dan 6000 weggebruikers in en om Amsterdam meewerken aan de proef. Deelnemers moeten nog wel even geduld hebben: de proef gaat pas in 2019 van start. Hoe de proef er in de praktijk uit gaat zien voor de deelnemende weggebruikers is nog niet bekend. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat dat de komende tijd vorm zal krijgen.

De partijen gaan verschillende verkeersgegevens delen. De diensten komen dan tot een gezamelijk snelheidsadvies, routeadvies en advies bij werkzaamheden of ongelukken. In de komende tijd worden de nieuwe systemen ontwikkeld. Amsterdam heeft vervolgens de primeur met een test. Daarna volgen nog München, Kopenhagen en Antwerpen.

Tijdens de proef werken de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, Nationale Databank Wegverkeersgegevens, de provincie Hoord-Holland en Vervoerregio Amsterdam samen met Google Maps, BMW, TomTom, HERE Technologies.