Gemeente zet alle 270.359 bomen in de stad op een kaart

31.606 iepen, 25.690 lindes, 11.699 wilgen en ook nog duizenden essen, platanen, meidoorns, paardenkastanjes, esdoornen, populieren, eiken, elsen, berken, kersen, haagbeuken en acacia's: de gemeente heeft een digitale kaart gemaakt van de 15 meest voorkomende boomsoorten in de stad.

Niet alle bomen staan op de kaart, zo zijn er ook bomen die niet in het beheer van de stad zijn, maar bijvoorbeeld in de achtertuinen van Amsterdammers staan. Ook bomen op begraafplaatsen en alle bomen in het Amsterdamse Bos zijn niet geturfd. In totaal zouden er in de stad minstens een miljoen bomen staan, zo schat de gemeente. Overigens zijn er ook 10.227 bomen in de stad, waarvan niet bekend is wat voor soort het is.

Informatie stadsdelen samengevoegd
De gemeente laat weten dat alle stadsdelen al een systeem hadden, waarin de locaties en soorten van bomen werden bijgehouden. Alle informatie is nu gebundeld in één kaart. Met de verzamelde informatie kan er bijgehouden worden welke bomen ziek zijn en waar er gesnoeid moet worden. De openbare kaart is gemaakt omdat de gemeente ziet dat Amsterdammers steeds meer bezig zijn met natuur in de stad. 

100.000 extra bomen in 40 jaar
Je zou het misschien niet denken als je door de stad loopt of fietst, maar Amsterdam wordt steeds groener. Bij een eerste telling in 1875 stonden er nog maar 4000 bomen in de stad. Zestig jaar later waren dat er al 40.000 en in 1975 waren er 180.000 bomen in beheer bij de gemeente. In ruim 40 jaar tijd zijn er 100.000 bomen bijgekomen in de stad.

Voor heel veel meer bomen in de stad is geen plaats. De gemeente ziet nu al dat veel bomen in de stad te weinig ruimte hebben om te groeien. De gemeente zet daarom in op meer gezonde bomen en meer groeiruimte. Het huidige bomenbestand moet wel op peil gehouden worden.

Weten wat voor bomen er in jouw straat staan? Check de kaart dan hier.