Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Door fiasco getroffen reders krijgen snel tijdelijke vergunning

11 juli 2017, 20.08 uur

Om gedupeerde reders die sinds het rondvaatboot-échec niet kunnen varen in de stad tegemoet te komen, worden tijdelijke vergunningen uitgegeven.

Dat heeft het stadsbestuur laten weten. De regeling geldt voor reders (met boten kleiner dan 14 meter) die voor 13 juni een aanvraag hebben ingediend en binnen zes weken kunnen varen. Zij krijgen een vergunning tot 1 januari 2018, daarna wordt gekeken of verlenging nodig is.

Booteigenaren die voldeden aan de nieuwe strenge eisen, visten achter het net toen duidelijk werd dat er opmerkelijke fouten in het beoordelingsproces waren gemaakt.

Lees ook: Woeste rederijen overwegen forse schadeclaims na vergunningfiasco

Vrijwel identitieke boten kregen een geheel andere beoordeling. Ook bleek dat er onvoldoende onderzoek was gedaan naar mogelijke schijnconstructies en stromannen. Het systeem moest helemaal op de schop, bepaalde de Raad van State. 

Voor de grote rederijen had het geen gevolgen, zij konden op hun oude vergunningen blijven varen. Maar de kleintjes, die met het oog op de nieuwe vergunningen, een boot aanschaften, waren de pineut. zij zagen duizenden euro's in rook opgaan. 

Wanneer de tijdelijke vergunning precies worden uitgegeven, is nog niet duidelijk. De stad wil het binnen enkele weken geregeld hebben, reders krijg binnenkort bericht. 

Lees ook: Rondvaartfiasco compleet voor gemeente: Waternet van dossier gehaald