Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leefkringhuis in Noord krijgt noodsubsidie van 340.000 euro

11 juli 2017, 22.51 uur · Aangepast 12 juli 2017, 12.27 uur · Foto: Google Streetview

Het Leefkringhuis in de de Vogelbuurt in Noord krijgt een eenmalige noodsubsidie van 340.000 euro van de gemeente. Burgemeester Van der Laan heeft dat vandaag in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Het Leefkringhuis doet dienst als voedselbank, vrouwenopvang, maar ook mensen die schulden hebben of mensen die met andere problemen kampen, kunnen al 30 jaar bij het huis aan de Koekoekstraat terecht. Juist die veelheid aan activiteiten hebben voor een financiële strop gezorgd. Zo werd er meer personeel aangenomen dan er betaald kon worden vanuit bijdragen van overheden en fondsen.

Lees ook: Buurt redt dierenwinkel van Dennis: 'Blijf het doen totdat ik erbij neerval'

Groep kwetsbare Amsterdammers
Na een hulpverzoek van Het Leefkringhuis heeft de gemeente besloten dat de organisatie gesteund moet worden. Volgens de burgemeester moet er zo voor gezorgd worden dat de dienstverlening aan een groep kwetsbare Amsterdammers gewaarborgd blijft.

In ruil voor de noodsubsidie moet Het Leefkringhuis wel het aantal medewerkers terugbrengen. Met taken waarvoor geen geld is, zoals de ambulante zorg, zal worden gestopt. Daarnaast wordt er bespaard op de logeeropvang en de interne organisatie. Tot slot wordt er gezocht naar een nieuw bestuur dat financiële problemen in de toekomst moet voorkomen.

Documentaire Schuldig
Het Leefkringhuis was te zien in de documentaire Schuldig. In die serie werden verschillende bewoners van de Vogelbuurt die kampen met schulden gevolgd.