Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vier jaar cel geëist tegen Ier voor poging doodslag bij Rembrandtplein

12 juli 2017, 21.56 uur · Aangepast 12 juli 2017, 23.00 uur

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen de Ierse man die op het Rembrandtplein een verkoper van nepdrugs zou hebben geprobeerd dood te schieten. Echter weigerde zijn wapen.

Het voorval gebeurde op zondagavond 5 februari. De verdachte is volgens Het Parool de 29-jarige zware crimineel Gareth C. Hij kon diezelfde avond samen met drie andere mannen, twee Britse kennissen en een Ierse vriend, worden aangehouden voor Club Smokey.

Nepdrugs
Het viertal kreeg rond 20.45 uur in de Halvemaansteeg nepdrugs aangeboden van een 27-jarige Nigeriaan. Bij de ruzie die daarop volgde trok Gareth C. zijn pistool met geluidsdemper op de nepdrugsdealer. Het wapen weigerde, waarna de nepdrugsdealer naar de politie rende.

De vier mannen werden daarna voor de deur van Club Smokey aangehouden. In het café werden drie vuurwapens met munitie aangetroffen. Uit camerabeelden blijkt dat Gerath C. en zijn vrienden op de plekken waar de wapens werden gevonden zijn geweest.

'Verklaringen betrouwbaar'
De rechtbank oordeelde eerder dat er onvoldoende bewijs was dat C. meerdere malen gepoogd had om op de nepdrugsdealer te schieten. De officier van justitie acht de verklaringen van de nepdrugsdealer echter betrouwbaar en geloofwaardig, omdat ze kloppen met andere bewijsmiddelen. Ook is hij altijd eerlijk geweest over zijn rol als verkoper van nepdrugs.

'Verdachte heeft in een uitgaansgebied in het centrum van Amsterdam, waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, met een vuurwapen gericht op het slachtoffer geschoten', aldus de officier van justitie. 'Dit is levensgevaarlijk en heeft bij het slachtoffer tot grote angst geleid.'

Een van de Britse kennissen en de bevriende Ier werden begin juni veroordeeld tot 107 dagen celstraf wegens wapenbezit. De derde man werd vrijgesproken. De rechtbank doet op 26 juli uitspraak in de zaak van vandaag.