Start van hoofdcontent

Stad

nl

Strengere regels voor geluidsoverlast door muziekfestivals

19 juli 2017, 19.59 uur · Aangepast 19 juli 2017, 23.00 uur · Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Niet minder evenementen, maar minder geluidsoverlast. Dat is de inzet van het vandaag gepresenteerde evenementenbeleid van de gemeente.

Evenementen horen bij de stad, vindt de gemeente. Maar de afgelopen jaren is de geluidsoverlast door festivals wel toegenomen. Dat komt doordat het er meer zijn, maar ook de muziek zelf is veranderd. Om de overlast van Amsterdammers te beperken, heeft de gemeente een nieuwe methode ontwikkeld om alle feestjes beter te kunnen reguleren.

Een onafhankelijk bureau deed onderzoek naar geluidsgolven en decibellen en kwam met de dB(C). Een meeteenheid die beter dan voorheen de daadwerkelijk ervaren overlast van Amsterdammers aantoont, omdat de bass-dreunen beter uit de verf komen. Tot 85 dB(C) aan de gevel, zouden omwonenden van festivallocaties binnenshuis gewoon gesprekken kunnen voeren en in slaap vallen. En dit is vanaf nu de grens.

Gay Pride en Koningsdag
Vanaf 1 januari 2018 mogen Amsterdammers nog maar drie keer per jaar die 85 dB(C) ervaren. Er zijn wel uitzonderingen. Zo zijn Koningsdag, -nacht en de Gay Pride uitzonderingen, dan mag het lawaaieriger zijn. Voor bewoners van stadsdeel Centrum staat daar wel tegenover dat er in hun buurt buiten die evenementen om nog maar één dag per jaar ruimte is voor een ander evenement dat de 85 dB(C) aantikt.

Lees ook: Wat kun je doen tegen herrie van de buren? 'Voor elke situatie is een oplossing'

Een andere uitzondering vormen 21 locaties waar regelmatig muziekevenementen gehouden worden. Bijvoorbeeld de Dam, het Museumplein en Gaasperplas. Voor die locaties zijn vijf categorieën in het leven geroepen, met een maximum aantal evenementen dat daar plaats mag vinden. Die zijn gebaseerd op de overlast in de dichtstbijzijnde woning, tot en met de isolatie van dat pand.

Het Martin Luther Kingpark en de Kop van Java zijn bijvoorbeeld beoordeeld als 'minst geschikt' en daar mogen nog maar één tot drie muziekevenementen per jaar plaatsvinden. Het NDSM-terrein en Westerpark zijn 'redelijk geschikt' en krijgen ieder maximaal tien evenementen. De ideale categorie 'meest geschikt' telt maar één locatie, dat is het N1-park in Westpoort. Daar zijn volgend jaar uiterlijk zestien festivals welkom.

De Parade
Het gaat puur en alleen om muziekevenementen. Sport- en foodfestivals mogen sowieso niet de 85 dB(C) halen. Organisatoren van muziekevenementen moeten bij aanvraag van een vergunning goed aantonen met welke maatregelen ze zullen waarborgen zich aan de nieuwe norm houden. Verschillende geluidstechnieken worden verboden, waardoor de muziek op de festivals zelfs anders kan gaan klinken.

De nieuwe meetmethode kan gevolgen hebben voor vertrouwde feesten. Doordat het Martin Luther Kingpark als 'minst geschikt' is beoordeeld, moet De Parade zich aanpassen aan de limiet van drie dagen lawaai of uitwijken naar een ander terrein. En ook Kwaku in Zuidoost moet rekening houden met het als 'minder geschikt' bestempelde Nelson Mandelapark waar maximaal zeven dagen de norm van 85 dB(C) mag worden gehaald.

Lees ook: Geluidsoverlast van trams verzesvoudigd

De gemeente geeft aan bij grotere evenementen (vanaf 1500 bezoekers) continu te controleren zodat er direct ingegrepen kan worden. Het kan zijn dat op sommige locaties nog strengere regels zullen gelden. Dat hangt nog af van de locatieprofielen die de gemeente eind dit jaar vaststelt. Daarin worden ook andere aspecten, zoals de natuur en veiligheid, meegenomen.

De 21 festivallocaties op rij:

Appeltjesmarkt (geschikt, max. 11-13 dagen)
Arena Park (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Centrumeiland Strand (geschikt, max. 11-13 dagen)
Dam (geschikt, max. 11-13 dagen)
Gaasperplas (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Kop van Java (minst geschikt, max. 1-3 dagen)
Martin Luther Kingpark (minst geschikt, max. 1-3 dagen)
Museumplein (geschikt, max. 11-13 dagen)
N1-park in Westpoort (meest geschikt, max. 14-16 dagen)
NDSM-terrein (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Nelson Mandelapark (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Nieuwmarkt (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Olympisch Stadionterrein (minst geschikt, max. 1-3 dagen)
Rembrandtplein (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Ruigoord (geschikt, max. 11-13 dagen)
Sloterpark (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Tuinen van West (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Vondelpark (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Voorland Middenmeer (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Westerpark (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Zuidas (geschikt, max. 11-13 dagen)