Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam krijgt meer betaalbare woningen

20 juli 2017, 00.24 uur · Aangepast 20 juli 2017, 01.12 uur

Amsterdam gaat de komende jaren meer betaalbare huurhuizen bouwen. Er komen 20.000 sociale huurwoningen bij en 20.000 woningen voor middeninkomens. SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) kon rekenen op de steun van de linkse oppositie, terwijl de grootste coalitiepartij D66 tegenstemde.

In de plannen kiest Ivens bij nieuw te bouwen woningen voor 40 procent sociale huur, 40 procent voor middeninkomens en 20 procent dure huur en koop. Tot op heden geldt een verdeling van 30 procent sociaal en 70 procent vrije markt.

Tot 2025 worden er zo'n 50.000 woningen bijgebouwd, bijvoorbeeld op een nieuw deel van IJburg, bij de NDSM-werf of rondom station Sloterdijk. Volgens de gemeente moet het nu ingrijpen, omdat er anders in 2025 veel minder goedkope en middeldure huizen zijn dan het aantal mensen dat daarop aangewezen is.

Ivens: 'Als je het aan de markt overlaat, schieten de prijzen volledig door het dak. Dat willen we voorkomen, en daarvoor doen we vergaande voorstellen.  Als SP’er én als Amsterdammer ben ik er erg trots op dat die voorstellen vandaag door de gemeenteraad zijn aangenomen.'

'Te weinig aandacht voor middeninkomens'
D66 stemde niet in met de plannen omdat het vindt dat er te weinig aandacht is voor Amsterdammers met een middeninkomen. Volgens de partij dreigen gezinnen de stad te verlaten omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden.

Volgens de partij moet er nu ook iets in de woningmarkt veranderen. 'SP, GroenLinks en PvdA zeggen ook die noodzaak te zien, maar ze laten Amsterdammers met een middeninkomen die nu een betaalbaar huis zoeken in de kou staan', aldus D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig.