Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zorgen over schorsing topambtenaar: 'Hoop dat veiligheid gegarandeerd is'

21 juli 2017, 17.48 uur

Verschillende politici hebben verontrust gereageerd op de schorsing van een Amsterdamse topambtenaar die verdacht wordt van fraude en belangenverstrengeling.

Saadia a.-T. was adviseur van burgemeester Van der Laan en een belangrijke schakel in de strijd tegen radicaliserende jongeren. Vorige week werd ze op non-actief gesteld. T. is niet aangehouden, maar er loopt wel een strafrechtelijk onderzoek tegen haar.

Aanslag
De SP noemt het 'zorgelijk dat het antifraudeoffensief blijkbaar slachtoffers maakt tot in de hoogste regionen'. 'Maar ik heb niet het idee dat het incident een aanslag dichterbij heeft gebracht', zegt Danïel Peters. 'Hier lijkt fraude in het spel te zijn'.

'Ik hoop maar dat de veiligheid van onze sleutelpersonen gegarandeerd is', zegt Rutger Groot Wassink (GroenLinks) in Het Parool. 'Hier schrik ik van, iemand op zo'n belangrijke positie in zo'n gevoelig dossier', zegt Marja Ruigrok (VVD).

Lees ook: 'Begin 2015 al klacht over onlangs geschorste topambtenaar'

D66 eist dat de 'onderste steen boven komt' en ook de PvdA dringt aan op onderzoek. 'Radicalisering is nog lang niet verdwenen. Ik ga ervan uit dat er binnen de afdeling breder naar het interne functioneren wordt gekeken'.

Vriendjespolitiek
De Telegraaf meldde vanochtend dat T. ruim twee jaar geleden ook al eens beschuldigd werd van vriendjespolitiek. Volgens de krant draait de vermeende fraude om een bedrag van honderdduizend euro.