Stad

NL
V

Demonstratie tegen komst exclusief hotel in Bungehuis: 'Alle mooie gebouwen worden hotels'

22 juli 2017, 00.01 uur · Aangepast 22 juli 2017, 00.35 uur

Bij het Bungehuis aan de Spuistraat werd vanmiddag gedemonstreerd tegen de komst van het SoHo House, een internationale club en hotel voor creatievelingen. De demonstranten vrezen voor een onleefbare binnenstad.

De rechter zette onlangs een streep door de komst van SoHo House, maar de gemeente tekende hoger beroep aan tegen dat besluit. De gemeente vindt dat SoHo House recht heeft op een hotelvergunning, omdat er sprake zou zijn van een uniek concept.

Er waren ongeveer dertig demonstranten aanwezig bij de betoging, onder wie ook Jorrit Nuijens, fractieleider van GroenLinks.

Universiteit
Nuijens ziet liever niet dat SoHo House zich vestigt in een oud kantoorpand van de Universiteit van Amsterdam. 'De UvA is een partner van de stad', zegt hij. 'Die zou hier juist functies kunnen vestigen waar de buurt om schreeuwt, zoals een slager of bakker. En wat komt er in plaats daarvan? Een hotel'.

Lees ook: Actie gestart om exclusieve Soho House toch naar Amsterdam te krijgen

'Het is mijn stad zo langzamerhand niet meer', zegt een bewoonster van de binnenstad. 'Alle mooie gebouwen worden hotels'.